Allergener från födoämnen omfattar olika proteiner som förekommer i livsmedel och kan orsaka en allergisk reaktion i kroppen.
Torsk är en vanlig orsak till fiskallergi, och allergiska reaktioner mot torskprotein är vanligtvis relaterade till proteinet parvalbumin, som är den huvudsakliga allergena komponenten i fisk.
Äggvita är en vanlig allergen som innehåller högkvalitativt protein, främst albumin, och kan orsaka allergiska reaktioner hos personer som är känsliga mot detta protein
Allergen komjölk är en annan benämning för allergi mot mjölkprotein, det vill säga en allergisk reaktion mot proteiner som finns i mjölk från kor.
Jordnötter innehåller flera proteinkomponenter som orsakar allergiska reaktioner hos personer som är känsliga för jordnötter.
Allergenet i senap är proteiner som finns naturligt i senapsfrön och kan orsaka allergiska reaktioner. En senapsfröallergi kan testas genom blodprov som mäter mängden av immunoglobulin E (IgE) antikroppar mot senapsfrön i blodet.
Allergi mot sojaböna är vanligt i Sverige, den allergiska reaktioner uppstår när kroppens immunsystem reagerar mot allergenet.
Veteallergi är en vanlig födoämnesallergi, det är proteinerna i veten som hos de som är känsliga kan orsaka allergiska reaktioner.