Pollenallergiker? Vanliga symtom och tips på hur du tar dig igenom pollensäsongen

Pollenallergiker? Vanliga symtom och tips på hur du tar dig igenom pollensäsongen

Så var pollensäsongen här och vi får återigen tampas med pollensymtom som irriterande och kliande ögon, nästäppa, nysningar, rinnsnuva, eksem samt problem med luftvägar. Besvären skiljer sig såklart individuellt och påverkar oss olika beroende på hur känsliga vi är och i vilken omfattning samt vilka typer av pollen som finns i vår miljö.

Pollenkollen
Pollenallergitest

Pollenkollen

2 759 kr

Hur länge pågår pollensäsongen i Sverige?

Pollensäsongen i Sverige varierar kraftigt beroende på vilken typ av pollen som du är allergisk mot och i vilken del av landet du befinner dig. Generellt sett sträcker sig pollensäsongen från tidig vår till sensommar och ibland även tidig höst. Ofta delar man in pollensäsongen i tre olika perioder utifrån när lövträd, gräsoch gråboblommar och fäller pollen.

Pollensäsongen – februari till september. Lokala avvikelser kan förekomma.

Varför får jag symtom?

Vid pollenallergi reagerar kroppens immunsystem överkänsligt på proteiner som finns i de små pollenkornen. Din kropp uppfattar proteinerna som skadliga ämnen och reagerar med en försvarsmekanism vilket resulterar i produktion av försvarande antikroppar, främst av typen IgE-antikroppar.

När du exponeras för pollen binder IgE-antikropparna till en specifik cell (mastceller), som bland annat förekommer i slemhinnorna i näsan, ögonen och luftvägarna. När pollenkornen kommer i kontakt med IgE-antikropparna på mastcellerna frigörs histamin och andra inflammatoriska ämnen som en immunreaktion.

Histamin och de andra ämnena som frisätts orsakar en inflammation i näsans och ögonens slemhinnor samt i luftvägarna vilket ger upphov till pollen symtom. Mekanismen bakom allergiska reaktioner är väldigt komplex och involverar flera olika celltyper och kemiska substanser i kroppens immunsystem. Men det är överreaktioner i immunsystemet mot pollen som orsakar pollensymtomen hos dig som allergiker.

Symtom vid pollenallergi?

Pollenallergi, även känd som hösnuva eller allergisk rinit som kan ge upphov till olika symtom med varierande intensitet. Oavsett om du är allergisk mot trädpollen som till exempel björk, hasseloch aleller mot gräspollen är symtom ofta lika. Några av de vanligaste symtomen inkluderar följande besvär:

  • Röda och irriterade : Pollen kan irritera ögonen och orsaka rodnad, klåda och rinnande ögon. Det kan vara obehagligt och påverka din synkvaliteten.
  • Rinnsnuva och täppt näsa: Pollen kan orsaka en överreaktion i slemhinnorna i näsan, vilket resulterar i rinnsnuva eller en täppt näsa.
  • Överkänslighet i näsan: Pollen kan göra näsan överkänslig och mer mottaglig för irriterande ämnen. Detta kan leda till nysningar och obehag i näsan.
  • Nysningar: Nysningar är en vanlig reaktion på pollenexponering. Det kan vara en reflexmässig respons på att rensa näsan från irriterande ämnen.
  • Trötthet: Allergiska reaktioner och symtom över en längre tid kan göra att du känner dig väldigt trött och utmattad. Detta kan påverka din energinivå och den dagliga funktionen.
  • Andningssvårigheter: Problem med andning, ihållande hosta eller pipande andning kan för vissa allergiker upplevas i korta perioder när exponeringen mot pollen är som störst. Dessa symtom kan i värsta fall även resultera i astma eller försvåra befintlig astma.
  • Eksem vid pollenallergi. Det förekommer att personer med pollenallergi kan utveckla eksem, vilket är en inflammatorisk hudreaktion. Pollen eksem kännetecknas ofta som rodnad, klåda, utslag eller fjällning på huden.

Det är viktigt att notera att symtomen kan variera från person till person och kan vara milda till svåra beroende på individens allergisvar och pollenbelastning i miljön. Vid uttalade eller svåra symtom är det rekommenderat att söka medicinsk rådgivning och behandling från en läkare eller allergispecialist.

Vad kan jag göra för att reducera min pollenallergi?

Att skydda sig helt mot pollen är både svårt och utmanande eftersom pollen sprids i luften och exponeringen är hög. Men det finns en del olika åtgärder som du själv kan testa för att minimera symtomen och lindra besvären med din pollenallergi. Här går vi igenom några klassiska pollentips:

  • Följ pollenprognoserna för att undvika de värsta topparna av höga pollenhalter i luften
  • Håll fönster och dörrar stängda för att minska mängden pollen som kan komma in i ditt hem. Använd gärna luftkonditionering eller luftrenare med filtreringssystem för att förbättra luftkvaliteten inomhus. Passa på att vädra när pollenhalterna är låga.
  • Undvik att hänga kläder utomhus. Pollen fastnar överallt, försök att torka tvätt och sängkläder inomhus under pollensäsongen för att undvika att få in pollen i ditt hem.
  • Tvätta dig och byt kläder efter att du varit utomhus.Tvätta ansikte, händer och håret för att ta bort eventuellt pollen som fastnat när du vistas utomhus. Byt till rena kläder för att undvika att sprida pollen hemma.
  • Skölj näsan med saltlösning. Genom att skölja näsan med saltlösning så hjälper du till att rensa ut pollen och minskar därmed nästäppa samt rinnsnuva.
  • Gnugga inte ögonen! Försök i den mån det går att inte klia eller röra vid dina ögon. Ofta leder gnuggandet till värre symtom och dessutom kan du skada dina ögon. Ett bra tips kan vara att använda solglasögon som ett extra skydd mot exponering.
  • Receptfria läkemedel och allergimediciner. Det finns flera effektiva receptfria antihistaminer, nässprayer och ögondroppar som kan lindra dina pollensymtom. Du bör dock alltid rådfråga en läkare eller en farmaceut för att hitta rätt allergimedicin och dosering för dina behov.

Allergitester via blodprov, lär dig mer om din allergi

Genom att boka tid för ett allergitest via blodprov kan du identifiera och diagnostisera flera olika allergier, inklusive pollenallergi. Det finns flera specifika pollenallergi tester men samtliga fungerar på samma sätt och mäter koncentrationen av specifika antikroppar, kallade IgE-antikroppar som kan förknippas med en allergisk reaktion. Vanligtvis så börjar du testa dig för en bredare grupp som till exempel vårt allergitest Pollenkollen. Förutsatt att du får ett provsvar som tyder på allergi kan du genomföra en djupare utredning för att hitta vilket eller vilka specifika pollenslag som du är allergisk mot.

Relaterade tester

Pollenkollen
Pollenallergitest

Pollenkollen

  • Stort pollenallergitest som analyserar de vanligaste allergenerna.
  • Analyserar och mäter nivån av IgE-antikroppar.
  • Ger insikt kring vilken/vilka allergener som ev. orsakar allergisk reaktion.

2 759 kr