Snabbversion
Fertiliteten är som högst i 20- och tidiga 30-årsåldern, men avtar efter 35 år när äggreserven minskar. Chansen att bli gravid påverkas av faktorer som livsstil, stress och hälsa. Regelbundet oskyddat samlag under de mest fertila dagarna, en balanserad kost och att undvika negativa påverkansfaktorer kan öka sannolikheten för graviditet.
Ägglossningen sker oftast omkring dag 14 i en 28-dagars cykel, och spermier kan överleva i upp till fem dagar, vilket innebär att befruktning kan ske även om samlag skett dagar före ägglossningen. Regelbunden menstruation är ofta en indikator på ägglossning, men vissa tillstånd som PCOS, sköldkörtelrubbningar och stress kan orsaka anovulatoriska cykler.
För kvinnor över 40 år är fertiliteten lägre, men graviditet är fortfarande möjlig, ofta med hjälp av fertilitetsutredning, hormonbehandling eller assisterad befruktning. Fertilitetstester såsom AMH för att mäta äggreserven samt FSH, LH och progesteron kan ge en bättre förståelse för fertilitetspotentialen och underlätta planeringen av en graviditet.
När är man mest fertil?
Fertiliteten är som högst i 20-årsåldern upp till den tidiga 30-årsåldern. Kvinnans äggreserv minskar med åldern, och efter 35 år börjar fertiliteten avta mer påtagligt.
Bli gravid – tips för att öka chanserna
För att öka chanserna att bli gravid kan du som bekant ha regelbundet oskyddat samlag – förutsatt att det är möjligt – särskilt under de mest fertila dagarna i cykeln. Vidare är även följande viktiga faktorer som kan påverka chanserna att bli gravid:
- Följa en hälsosam livsstil med en balanserad kost och motion.
- Undvika alkohol, rökning och andra faktorer som kan påverka fertiliteten negativt.
- Hålla koll på din ägglossning.
Ägglossning – då är du som mest fertil
Ägglossningen sker vanligtvis omkring dag 14 i en 28-dagars menstruationscykel, men detta kan variera från kvinna till kvinna. Den största chansen att bli gravid är under de få dagarna innan och under ägglossningen. Spermier kan nämligen överleva i slidan i upp till fem dagar, detta gör att samlag under denna period kan leda till befruktning. Ägglossning och mensEn vanlig indikator på att du har ägglossning är om du även har en regelbunden mens, men det är inte alltid fallet för alla kvinnor. En del kvinnor har anovulatoriska cykler, där ägglossningen uteblir trots regelbunden blödning, detta kan orsakas av tillstånd som PCOS, sköldkörtelrubbningar och hög stress.
Svårt att bli gravid trots regelbunden mensRegelbunden mens är en bra indikator på fertilitet, men andra faktorer som äggkvalitet, hormonella obalanser eller medicinska tillstånd kan påverka chanserna att bli gravid.
Hur kan man som kvinna kolla sin fertilitet?
Om du vill veta mer om din fertilitet kan du genomföra tester för att analysera hormonella markörer. Ett vanligt test är anti-mülleriskt hormon (AMH), vilket ger en indikation på äggreserven. AMH produceras av de små folliklarna i äggstockarna och återspeglar antalet kvarvarande ägg. Ett högt AMH-värde tyder på en större äggreserv, medan ett lågt värde kan indikera en minskad fertilitetspotential. Testet används ofta vid fertilitetsutredningar och för att bedöma chanserna vid assisterad befruktning.
Chans att bli gravid minskar med åldernSom vi nämnde tidigare i artikeln är man som mest fertil mellan 20 och 30 årsåldern, fertiliteten minskar med åldern hos både män och kvinnor. Nedan är en ungefärlig uppskattning i procent per åldersspann kvinnor generellt har chans till att bli gravid per cykel.
- 20-25 år: cirka 25-30 % chans per cykel.
- 30-35 år: cirka 15-20 % chans per cykel.
- 35-40 år: cirka 10-15 % chans per cykel.
- 40+ år: 5 % eller lägre per cykel.
Hjälp att bli gravid efter 40
När en kvinna har passerat 40 år kan fertiliteten vara betydligt lägre, men det är fortfarande möjligt att bli gravid. Fertilitetsutredning, hormonella behandlingar och assisterad befruktning som IVF kan vara alternativ i de fall fertiliteten är nedsatt.
Blodprov av specifika hormoner kan hjälpa till att undersöka din fertilitet. AMH-test mäter äggreserven. FSH (follikelstimulerande hormon) och LH (luteiniserande hormon) mäter viktiga hormoner som kan ge indikation på din ägglossningsfunktion. Progesteron (gulkroppshormon) kan ge indikation på om ägglossning har skett.
Genom dessa tester kan du få en bättre förståelse för din fertilitet och planera inför din graviditet.