Försöker bli gravid – vilka blodprover ska jag testa?

Försöker bli gravid – vilka blodprover ska jag testa?

När du försöker bli gravid kan det vara klokt att ta reda på hur din kropp fungerar för att maximera dina chanser att bli gravid snabbt. Att genomföra ett fertilitetstest via blodprov kan ge dig insikt i dina hormonvärden och hur de påverkar din fertilitet. Här får du veta vilka blodprover du kan överväga när du försöker bli gravid och vilka insikter dessa kan ge dig.

Snabbversion

Bli gravid – 7 blodprover som kan ge insikt i din fertilitet

Det finns flera hormoner och markörer som är viktiga för fertiliteten, och ett fertilitetstest kan hjälpa till att identifiera potentiella problem tidigt samtidigt som provsvar som är inom normala referenser kan ge ett lugn och trygghet när ni försöker bli gravida. Här är några av de vanligaste blodproverna som du som kvinna kan testa i syfte att få mer insikt i din fertilitet:

FSH (Follikelstimulerande hormon)

FSH hjälper till att stimulera äggstockarna till att producera ägg. Förhöjda FSH-nivåer kan indikera minskad äggstocksreserv och påverka dina chanser att bli gravid.

LH (Luteiniserande hormon)

LH spelar en central roll i ägglossningen. En kraftig ökning av LH-nivåer triggar ägglossningen, vilket är det mest fertila tillfället i din cykel. Ett blodprov kan ge en indikation på om dina LH-nivåer är normala och om ägglossningen sker som förväntat.

Östradiol (E2)

Östradiol är den primära formen av östrogen och är avgörande för en hälsosam ägglossning och livmoderslemhinnans tillväxt. Låga eller höga nivåer av östradiol kan påverka din fertilitet och därmed dina chanser att bli gravid.

AMH (Anti-Müllerskt hormon)

AMH-nivåer ger en bra indikation på äggstocksreserven, vilket innebär hur många ägg som finns kvar i äggstockarna. Detta är särskilt viktigt om du försöker bli gravid efter 35 års ålder, då äggstocksreserven naturligt börjar minska. Låga AMH-nivåer kan tyda på att det finns färre ägg kvar i äggstockarna, vilket kan påverka dina chanser att bli gravid.

Det är dock viktigt att förstå att även om låga AMH-nivåer kan indikera en minskad äggstocksreserv, betyder det inte nödvändigtvis att en kvinna inte kan bli gravid. AMH är främst ett mått på kvantiteten av ägg, men det säger inte mycket om äggens kvalitet. Många kvinnor med låga AMH-nivåer kan fortfarande bli gravida, särskilt om äggkvaliteten är god. Beslut om behandlingar eller vidare utredningar baserat på AMH-nivåer bör alltid göras i samråd med en läkare, som kan ge råd baserat på en helhetsbild av din fertilitet och hälsa.

Progesteron

Progesteron är viktigt för att upprätthålla en graviditet och testas med fördel i lutealfasen (efter förväntad ägglossning). Ett för lågt progesteronvärde kan göra det svårt att bli gravid eller behålla en graviditet.

Prolaktin

Höga nivåer av prolaktin kan störa ägglossningen. Prolaktin är mest känt som amningshormonet, men kan ibland vara förhöjt av andra skäl och kan då påverka din förmåga att bli gravid.

Sköldkörtelprover

Sköldkörtelhormonernas balans är viktig för din fertilitet, därför är det bra att testa TSH, T4 och T3. Oavsett om sköldkörteln är över- eller underaktiv kan det påverka dina chanser att bli gravid.

När är det störst chans att bli gravid?

Den största chansen att bli gravid inträffar kring tiden för ägglossningen. Detta sker vanligtvis runt dag 14 i en regelbunden 28-dagars cykel, men kan variera beroende på cykelns längd. De mest fertila dagarna är två till tre dagar före ägglossningen och själva dagen för ägglossning.

Bli gravid – 4 tips

Utöver att testa dina hormoner finns det flera saker du kan göra för att öka dina chanser att bli gravid snabbt. Men kom ihåg att ha tålamod, det tar olika lång tid för alla människor och beror på individuella omständigheter som hälsa, ålder och livsstil:

1. Ha samlag regelbundet

För att maximera chansen att bli gravid bör du ha samlag varje dag under den fertila perioden, vilket är de två till tre dagarna före ägglossningen och själva ägglossningsdagen. Det är under denna period som chansen att bli gravid är som störst, eftersom ägget är befruktningsbart i upp till 24 timmar efter ägglossning, och spermier kan överleva i kvinnans kropp i upp till fem dagar.

2. Håll koll på din cykel

Använd verktyg som vår ägglossningskalkylator eller fertilitetsappar för att förstå när du är som mest fertil.

3. Ta hand om din hälsa

Hälsosamma vanor, som en balanserad kost, regelbunden motion och att minska stress, kan alla öka dina chanser att bli gravid.

4. Ha kunskap om ålder och fertilitet

Chansen att bli gravid minskar naturligt med åldern. Det är därför viktigt att vara medveten om hur ålder påverkar fertiliteten och överväga att söka professionell hjälp om du har försökt bli gravid utan framgång i över ett år (eller sex månader om du är över 35 år).

5. Utforska alternativ för insemination eller IVF

Om du inte lever i ett heterosexuellt förhållande eller om du genomgår IVF (in vitro-fertilisering), finns det andra vägar att bli gravid. För par av samma kön, ensamstående kvinnor, eller par där en partner har fertilitetsproblem, kan insemination med donerade spermier eller IVF vara lämpliga alternativ. Det är viktigt att rådgöra med en fertilitetsklinik eller specialist för att få information om de alternativ som bäst passar din situation. Dessa metoder kräver noggrann planering och medicinsk övervakning för att maximera chansen att bli gravid.

Med insikt i din hormonella balans och kunskap om hur dessa hormoner påverkar din fertilitet kan du stötta dina värden vid eventuella behov. Blodprover som FSH, LH, östradiol, AMH, och progesteron, samt sköldkörteltest, kan ge dig en tydligare bild av din fertilitet.

Oavsett om du just har börjat försöka eller har försökt en längre tid, är det viktigt att ha tålamod och att ta hand om både din fysiska och mentala hälsa under processen.

Relaterade tester

Fertilitetstest
Graviditet och fertilitet

Fertilitetstest

  • Fertilitetstest anpassat för kvinnor.
  • Analys av dina fertilitetshormoner.
  • Ger insikt i äggreserv och menstruationscykel.

1 195 kr

IVF-screening
Screening infektionssjukdomar

IVF-screening

  • Fertilitetsscreening.
  • Analys för infektionssjukdomar.
  • Utformat inför IVF-behandling

1 595 kr