1 av 10 har ett förhöjt PSA - här är 5 orsaker

1 av 10 har ett förhöjt PSA - här är 5 orsaker

Varje år får över 10 000 män i Sverige diagnosen prostatacancer, och över 115 000 lever med sjukdomen. Prostatacancer är vanligast hos män över 60 år, men män med en familjehistoria av sjukdomen kan överväga att testa sitt PSA-värde redan vid yngre ålder för att upptäcka avvikelser i ett tidigt skede.

Snabbversion

Genom ett enkelt blodprov kan koncentrationen av PSA (prostata-specifikt antigen) mätas, vilket ger en tidig indikation på förändringar i prostatan. Ett förhöjt PSA-värde förekommer hos cirka 1 av 10 män och kan bero på flera faktorer och innebär inte alltid cancer. Förhöjda nivåer kan också bero på godartad prostataförstoring eller inflammation, men kan ändå kräva vidare utredning för att säkerställa prostatas hälsa.

5 orsaker till förhöjt PSA

  • Prostatacancer
    En av de mest allvarliga orsakerna till förhöjt PSA, där tidig upptäckt kan förbättra chanserna för effektiv behandling.

  • Godartad prostataförstoring (BPH)
    En vanlig, icke-cancerös förstoring av prostatan som ofta orsakar höjda PSA-nivåer, särskilt hos äldre män.

  • Prostatit (inflammation i prostatan)
    En infektion eller inflammation som kan leda till temporärt förhöjt PSA, ofta med symtom som smärta och besvär vid urinering.

  • Prostatatrauma
    Skador eller tryck på prostatan, t.ex. efter vissa medicinska ingrepp eller intensiv cykling, kan orsaka en tillfällig PSA-ökning.

  • Ålder
    PSA-nivåerna ökar naturligt med åldern, vilket gör att äldre män ofta har högre PSA utan att det behöver innebära sjukdom.

Därför är det viktigt att upptäcka förhöjda PSA-värden tidigt

PSA är ett protein som produceras av prostatakörteln och finns naturligt i blodet. Förhöjda PSA-värden utsöndras succesivt vid förekomst av prostatacancer men även vid andra tillstånd som godartad prostataförstoring (BPH) eller inflammation i prostatan (prostatit). Även om ett förhöjt PSA inte orsakas av cancer så är det viktigt att upptäcka och följa upp avvikelser, särskilt om det kombineras med andra riskfaktorer eller symtom.

Tidiga indikationer på förändringar i prostatan möjliggör en snabbare insats och ökar chanserna till effektiv behandling, oavsett bakomliggande orsak. En regelbunden kontroll av PSA kan därför bidra till att upptäcka problem innan de utvecklas till allvarligare tillstånd, vilket kan vara avgörande för långsiktig hälsa och livskvalitet.

Risk för överdiagnostik och vikten av professionell tolkning

Även om ett förhöjt PSA kan ge viktig information om prostatxxas hälsa finns det också en risk för överdiagnostik. PSA-nivåerna kan öka av flera olika orsake utan att det innebär en allvarlig sjukdom som prostatacancer. Därför är det viktigt att provsvaren inte tolkas isolerat. Ett förhöjt PSA-prov bör följas upp och bedömas av en läkare som tar hänsyn till hela hälsobild, livsstil och eventuella riskfaktorer. En professionell bedömning hjälper till att avgöra om ytterligare tester behövs och minskar risken för onödig oro och behandling av förändringar som inte kräver omedelbar åtgärd.

Hur gör man ett PSA-test?

Ett PSA-test är enkelt och utförs genom ett blodprov som tas på vårdcentral eller annan vårdmottagning. Det krävs inga omfattande förberedelser, men för att undvika påverkan på resultatet rekommenderas att undvika intensiv fysisk aktivitet, såsom cykling, minst 48 timmar innan testet. Resultaten kommer vanligtvis inom några dagar och kan hjälpa läkaren att bedöma om ytterligare utredning behövs.

Vad händer om PSA-provet visar på ett högt värde?

Om ditt PSA-värde visar sig vara förhöjt är det första steget att din läkare bedömer om ytterligare tester är nödvändiga. Ett förhöjt PSA-värde betyder inte automatiskt cancer, och läkaren kan vilja upprepa testet eller göra andra undersökningar, såsom en MR-undersökning eller biopsi, för att få en tydligare bild. Oavsett resultat är regelbunden uppföljning ofta en del av vårdplanen för att tidigt upptäcka eventuella förändringar över tid.

I vilken ålder kan ska man överväga ett PSA-test?

För de flesta män rekommenderas att börja överväfa PSA-testning vid 50 års ålder. Män med högre risk, såsom de med nära släktingar som haft prostatacancer kan överväga att testa sig redan vid 45 års ålder. Att prata med sin läkare om när och hur ofta testning ska ske är viktigt för att balansera fördelar och eventuella risker med regelbundna PSA-prov.

Regelbunden kontroll

Genom att regelbundendet kontrollera ditt PSA så får du goda förutsättningar för att upptäcka potentiella problem i ett tidig skede. Ett PSA-test kan övervaka inte bara cancer, utan även andra tillstånd som godartad prostataförstoring och prostatit. Genom att följa upp PSA-värden över tid kan man se eventuella förändringar som kan behöva ytterligare uppmärksamhet innan de utvecklas till större hälsoproblem.

Relaterade tester

-18%
PSA-prov
Prostatacancertest

PSA-prov

  • Mäter koncentrationen av PSA i blodet.
  • Ger dig insikt om ditt PSA-värde.
  • Rekommenderas för män mellan 50 och 75 år.

295 kr239 kr

-18%
Stockholm3
  • Stockholm3 PSA-prov.
  • Analys av flera PSA markörer.
  • Riskbedömning för prostatacancer.

3 795 kr3 100 kr