Autoimmun sjukdom
En autoimmun sjukdom är en form av sjukdom där kroppens eget immunsystem, som normalt är designat för att skydda kroppen mot skadliga inkräktare som virus och bakterier, felaktigt börjar attackera och skada kroppens egna vävnader, organ eller celler. I stället för att känna igen dessa strukturer som en del av kroppen, uppfattar immunsystemet dem som främmande och farliga. Denna felaktiga reaktion kan leda till inflammation, skada och ibland organsvikt.
Det exakta sättet autoimmuna sjukdomar utvecklas är komplicerat och varierar beroende på sjukdomen. Forskning tyder på att genetik spelar en roll, vilket innebär att vissa personer kan ha en ökad benägenhet att utveckla autoimmuna sjukdomar på grund av ärftliga faktorer. Miljöfaktorer, såsom exponering för infektioner eller vissa kemikalier, kan också utlösa eller påverka utvecklingen av autoimmuna sjukdomar hos personer med genetisk sårbarhet.
Vanliga autoimmuna sjukdomar
Det finns ungefär 80 olika autoimmuna sjukdomar som kan påverka olika delar av kroppen, inklusive leder, sköldkörtel, hud, nerver, blodkärl och mer. Här är sju vanliga autoimmuna sjukdomar.
1. Reumatoid artrit (RA)
Reumatoid artrit är en autoimmun sjukdom som påverkar lederna och kan leda till smärta, stelhet och svullnad. Immunsystemet attackerar ledernas synovialhinna, vilket kan leda till leddestruktion och funktionsnedsättning. RA kan även påverka andra organ och orsaka allmän trötthet.
2. Hashimotos tyreoidit
Hashimotos tyreoidit är en autoimmun sjukdom som påverkar sköldkörteln. Immunsystemet attackerar sköldkörteln och orsakar inflammation, vilket kan leda till hypotyreos (nedsatt sköldkörtelfunktion). Symtomen inkluderar trötthet, viktökning och känslighet för kyla.
3. Typ 1-diabetes
Typ 1-diabetes är en autoimmun sjukdom där immunsystemet attackerar och förstör de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln. Detta resulterar i höga blodsockernivåer och kräver livslång insulinbehandling. Om man är orolig över att ha höga blodsockernivåer kan det vara en god idé att testa sina värden och få svar på om man har eller ligger i riskzonen för diabetes.
4. Lupus (systemisk lupus erythematosus)
Lupus är en autoimmun sjukdom som kan påverka olika organ och vävnader i kroppen, inklusive hud, leder, njurar och hjärta. Sjukdomen kan variera i svårighetsgrad och symtom, inklusive trötthet, hudutslag och ledsmärta.
5. Celiaki
Celiaki är en autoimmun sjukdom som påverkar tarmen när en person konsumerar gluten. Immunsystemets reaktion mot gluten skadar tarmens slemhinna och kan leda till magproblem, viktminskning och näringsbrist. Symtom som tyder på gluten kan testas genom ett blodprov som mäter Transglutaminas-antikroppar av IgA.
6. Multipel skleros (MS)
Multipel skleros är en autoimmun sjukdom som påverkar nervsystemet genom att skada skyddande myelin runt nervcellerna. Detta kan leda till en mängd neurologiska symtom som inkluderar försämrad balans, muskelsvaghet och kognitiv påverkan.
7. Psoriasis
Psoriasis är en autoimmun sjukdom som påverkar huden och kan orsaka röda, fjällande fläckar på hudytan. Det är en kronisk sjukdom med perioder av förvärring och lindring.
Hur behandlas autoimmuna sjukdomar
Behandlingen av autoimmuna sjukdomar kan variera beroende på sjukdomen och dess svårighetsgrad. Många autoimmuna sjukdomar hanteras med medicinering för att minska immunsystemets reaktion och inflammation, men i vissa fall kan organtransplantation vara nödvändigt.
Autoimmuna sjukdomar kan vara kroniska och kräva livslång uppföljning och hantering. Det är viktigt att söka medicinsk vård om du misstänker att du har en autoimmun sjukdom eller om du har några symtom som oroar dig. En läkare kan utföra tester och ställa en korrekt diagnos för att bestämma rätt behandlingsväg och hantering.