För att säkerställa trafiksäkerheten, och minska riskerna för olyckor relaterade till alkoholpåverkan, har Transportstyrelsen fastställt stränga riktlinjer för medicinska alkoholtester som krävs inför att ställa ut ett läkarintyg.
CDT och GT – obligatoriska prover vid verifiering av varaktig nykterhet
CDT är kolhydratfattigt transferrin, vid hög och regelbunden alkoholkonsumtion ökar andelen av CDT i blodet (serum).
För att nå ett förhöjt CDT-värde, över 1,9% enligt Transportstyrelsens kriterium, krävs en mycket hög alkoholkonsumtion vilket motsvarar ca 450 gram ren alkohol per vecka under en längre period, oftast i flera månader. Det finns ingen generell riktlinje om hur mycket alkohol detta är i enheter, men för en person med medelvikt är det ungefär 5 glas vin per dag enligt Transportstyrelsen.
CDT-värdet normaliseras efter alkoholfrihet i 2-5 veckor.
GT, eller glutamyltransferas, är en markör för leverskada eller påverkan. Vid hög alkoholkonsumtion ökar ofta GT-värdet. Ett högt GT-värde kan även vara orsakat av övervikt, läkemedelspåverkan eller leversjukdom.
PEth och andra prover som kan tas vid bedömning av alkoholkonsumtion
PEth är en biomarkör som kan påvisa hög alkoholkonsumtion, även denna kan användas vid bedömning av en persons varaktiga nykterhet utöver CDT-provet.
Utöver CDT och GT samt PEth är även ALAT, ASAT och MCV andra biomarkörer som kan vara användbara för läkare vid bedömning av alkoholkonsumtion och påvisad nykterhet.
Få koll på din alkoholkonsumtion
Du kan antingen beställa en av våra större hälsokontroller som för alkoholkonsumtion eller välja enskilda alkoholmarkörer för testning, se vårt utbud nedan. Du kan även läsa mer om varje alkoholmarkör på produktsidorna. Dina provsvar delas inte med din vårdjournal.