Snabbversion
Högre biologisk ålder kan kopplas till stroke och demens
En studie från Karolinska Institutet visar att personer vars biologiska ålder är högre än deras kronologiska (faktiska) ålder löper en avsevärt större risk att drabbas av sjukdomar som stroke och demens. Studien bygger på data från över 325 000 individer i den brittiska databasen UK Biobank och har analyserat sambandet mellan biomarkörer och neurodegenerativa sjukdomar över en nioårsperiod.
Resultatet? Om din biologiska ålder är fem år högre än din faktiska ålder, ökar risken för vaskulär demens eller ischemisk stroke med hela 40 procent.
Men vad är egentligen biologisk ålder och hur tar man reda på den?
Till skillnad från kronologisk ålder – det vill säga antalet år du har levt – speglar biologisk ålder kroppens inre tillstånd. Den räknas ut med hjälp av biomarkörer som bland annat:
- Blodtryck
- Blodsocker
- Blodfetter
- Lungfunktion
- BMI
- Inflammationsnivåer
Tillsammans ger dessa värden en bild av hur kroppen mår och fungerar just nu. Med andra ord så kan du vara 50 år enligt ditt pass, men din kropp kan ha ett hälsotillstånd som liknar en 40- eller 60-årings – beroende på livsstil, genetik och miljöfaktorer.
– Idag ser vi ett växande intresse för att förstå det verkliga biologiska åldrandet. Det finns flera metoder och modeller som används för att uppskatta biologisk ålder, men det är viktigt att inte stirra sig blind på en enskild siffra, säger Erik Lind, läkare och medicinskt ansvarig på Testmottagningen.se.
En väg till förebyggande hälsa
Syftet med att mäta biologisk ålder är inte att skapa oro, utan snarare tvärtom att öppna upp för förebyggande åtgärder. Många av de biomarkörer som ligger till grund för beräkningen kan påverkas genom:
- Kost – exempelvis genom att minska socker, transfetter och processad mat
- Motion – regelbunden fysisk aktivitet förbättrar blodtryck, blodsocker och kolesterol
- Sömn och återhämtning – otillräcklig sömn kan accelerera det biologiska åldrandet
- Stresshantering – kronisk stress påverkar inflammationsnivåer och hormonbalans negativt
- Tobaksstopp och minskad alkoholkonsumtion – två av de mest effektiva sätten att förbättra sin långsiktiga hälsa
Sjukdomsriskerna varierar
I studien såg man även en ökad risk för ALS hos personer med högre biologisk ålder, men inte samma tydliga koppling för Parkinsons sjukdom. Det antyder att olika sjukdomar kan påverkas av åldrandet på olika sätt.
Kan jag påverka min biologiska ålder?
Ja såklart! Många av de biomarkörer som påverkar din biologiska ålder är direkt kopplade till livsstil. Här är några faktorer som kan sänka din biologiska ålder:
- Kost: näringsrik mat, mindre socker och processad mat.
- Motion och träning: regelbunden fysisk aktivitet.
- Sömn: tillräcklig och återhämtande vila.
- Stresshantering: mindfulness, återhämtning, balans.
- Alkohol och tobak: mindre är bättre.
Genom att göra små förändringar kan du bromsa kroppens åldrande och minska risken för kroniska sjukdomar.
Framtidens hälsokontroller?
Att mäta biologisk ålder är fortfarande något som främst görs i forskningssammanhang, men tekniken blir allt mer tillgänglig för allmänheten – inte minst genom avancerade blodanalyser. När du beställer en hälsokontroll hos oss så analyseras de biomarkörer som används i beräkningen av biologisk ålder men du kan även beställa remiss för Biologisk ålder separat - Läs mer om här.
– Det finns en styrka och flera positiva fördelar i att kunna följa sina biomarkörer över tid. Det kan motivera till förändring och skapa större förståelse för hur din livsstil påverkar kroppen över tid, säger Erik Lind.
Genom ökad insikt får du ett konkret mått på den personliga hälsostatusen samtidigt som vi även kan upptäcka dolda risker som kanske inte alltid syns vid traditionell vårdkontroll.