Snabbversion
En av tio svenskar har kronisk njursjukdom, många utan att veta om det. Ett blodprov som mäter kreatininnivån kan bedöma njurarnas filtreringsförmåga (GFR), och urinprov kan avslöja protein eller blod. Regelbundna kontroller rekommenderas för personer med riskfaktorer som högt blodtryck, diabetes eller familjehistorik.
Symtom att vara vaksam på
- Trötthet och svaghet: Orsakas av anemi eller avfallsprodukter.
- Svullnad: Vanligt i ben och fötter.
- Förändringar i urinmönster: Ökad eller minskad urinmängd.
- Aptitlöshet och illamående: Orsakas av avfallsprodukter i blodet.
- Högt blodtryck: Både orsak och resultat av njurskador.
Risker och följdsjukdomar
Kronisk njursjukdom kan leda till hjärt-kärlsjukdomar. Forskning visar att nedsatt njurfunktion är en stor riskfaktor för hjärtinfarkt. Detta samband, kardiorenalt syndrom, innebär att njurskador och hjärtproblem påverkar varandra negativt.
Så kan du förebygga njursjukdom
Förebygg njursjukdom genom hälsokontroller, tester, balanserad kost, motion och rökstopp. Behandlingar inkluderar mediciner, dialys eller njurtransplantation. Var medveten om riskerna och symtomen för att förbättra livskvaliteten.
Så kan du testa din njurfunktion
Det är relativt enkelt att testa sig för njursjukdomar. Ett blodprov kan bland annat mäta kreatininnivån, vilket ger en indikation på njurarnas filtreringsförmåga (GFR), läs mer här om blodprov för njurfunktion. Urinprov kan också avslöja protein eller blod i urinen, vilket är tecken på njurproblem. För personer med riskfaktorer som högt blodtryck, diabetes eller familjehistorik av njursjukdomar är regelbundna hälsokontroller särskilt viktiga.
Symtom att vara vaksam på
- Trötthet och svaghet: Orsakas av anemi eller ansamling av avfallsprodukter.
- Svullnad: Vanligt i ben och fötter på grund av vätskeretention.
- Förändringar i urinmönster: Ökad eller minskad urinmängd, skummande eller blodig urin.
- Aptitlöshet och illamående: Orsakas av ackumulering av avfallsprodukter i blodet.
- Högt blodtryck: Kan vara både en orsak till och ett resultat av njurskador.
Risker och följdsjukdomar
Kronisk njursjukdom kan leda till allvarliga komplikationer, inklusive hjärt-kärlsjukdomar. Forskning visar att nedsatt njurfunktion är en lika stor riskfaktor för hjärtinfarkt som diabetes eller etablerad kranskärlssjukdom. Personer med både njursjukdom och hjärtproblem har en sämre prognos eftersom de två tillstånden påverkar varandra negativt. Detta samband kallas kardiorenalt syndrom. Det innebär att njurskador försämrar hjärtat och vice versa, vilket kan leda till en ond cirkel av försämrad hälsa.
Så kan du förebygga njursjukdom
Genom att genomföra regelbundna hälsokontroller och tester av njurfunktionen samt ha en hälsosam livsstil med balanserad kost, regelbunden motion och helt undvika rökning kan njursjukdom förebyggas. För den som är drabbad kan njursjukdom behandlas med mediciner för att kontrollera blodtrycket och blodsockernivåerna, samt dialys eller njurtransplantation i avancerade fall.
Att vara medveten om riskerna och symtomen på njursjukdomar är avgörande för att kunna vidta åtgärder i tid och förbättra livskvaliteten. Om du har riskfaktorer eller upplever några av de nämnda symtomen, vänd dig till din läkare för en utvärdering och genomförande av njurfunktionstest.