✨Få 15% rabatt, ange kod NYSTART2025

För högt kalcium? Hyperkalcemi kan vara orsaken

För högt kalcium? Hyperkalcemi kan vara orsaken

Känner du dig trött, illamående, törstig eller har problem med njurarna? Det kan bero på för höga kalciumnivåer i blodet, en tillstånd som kallas hyperkalcemi. Från överaktiv bisköldkörtel till vitamin D-intoxikation – upptäck de dolda orsakerna bakom detta vanliga men ofta förbisedda problem.

Snabbversion

Kalcium är ett livsviktigt mineral för många funktioner i kroppen allt från att bygga starka ben och tänder till att reglera musklernas sammandragning och hjärtslagen. Men när kalciumnivåerna i blodet blir för höga kan det leda till ett tillstånd som kallas hyperkalcemi. Detta tillstånd kan orsaka en rad symtom och hälsoproblem som påverkar allt från njurarna till nervsystemet.

Vad är ett förhöjt kalcium?

Ett förhöjt kalciumvärde i blodet även känt som hyperkalcemi, innebär att kalciumnivåerna överskrider det normala referensintervallet som sträcker sig mellan 2,1 till 2,7 mmol/L avseende P-calcium. När kalciumnivåerna överstiger referensintervallet Ca >3,4 mmol/L kan kroppen reagera med olika symtom beroende på hur mycket kalciumvärdena har stigit. Lätt förhöjda kalciumnivåer kan vara asymtomatiska och ofta upptäckas av en tillfällighet vid blodprovstagning som vid genomförandet av en hälsokontroll . Men när kalciumvärdena blir kraftigt förhöjda kan det orsaka mer uttalade problem som påverkar flera organ, inklusive njurarna, musklerna och nervsystemet.

Symtom på hyperkalcemi

Symtom på hyperkalcemi varierar såklart beroende på hur höga kalciumnivåerna är och hur snabbt de har stigit. Vanligt förekommande symtom inkluderar:

  • Trötthet och muskelsvaghet, då förhöjda kalciumkoncentrationer i blodet kan påverka muskler och nerver, vilket gör att man känner sig trött eller svag.
  • Illamående och aptitlöshet, som orsakas av matsmältningsproblem som kan vara ett tidigt tecken på hyperkalcemi.
  • Ökad törst och urinering, eftersom att njurfunktionen kan påverkas så leder hyperkalcemi till frekvent urinering och förhöjd törst.
  • Förstoppning, för mycket kalcium kan påverka mag-tarmkanalen och orsaka förstoppning.
  • Förvirring och koncentrationssvårigheter, vid kraftigt förhöjda kalciumnivåer kan hjärnan påverkas, vilket leder till kognitiva problem.

Vad orsakar förhöjda kalciumnivåer?

Förhöjda kalciumkoncentrationer kan ha flera orsaker och det är viktigt att identifiera bakomliggande orsak för att kunna behandla hyperkalcemi på rätt sätt.

  • Överaktiv bisköldkörtel (hyperparatyreoidism): Den vanligaste orsaken till förhöjda kalciumnivåer är överproduktion av paratyreoideahormon (PTH) från bisköldkörtlarna. Detta leder till att för mycket kalcium frisätts från skelettet och överförs till blodet.
  • Läkemedel och vitamin D-intoxikation: Överdriven användning av vitamin D-tillskott kan leda till att kroppen tar upp för mycket kalcium från tarmen, vilket orsakar farligt höga nivåer av kalcium i blodet.
  • Högt intag av kalciumrika livsmedel: Tillfälliga höjningar av kalciumnivåerna kan uppstå vid överdrivet intag av kalciumrika livsmedel eller kosttillskott, även om detta sällan orsakar långvarig hyperkalcemi hos friska individer med normal njurfunktion.
  • Cancer: Vissa typer av cancer, såsom bröst-, lung- och njurcancer, kan höja kalciumnivåerna genom att stimulera frisättning av kalcium från benvävnad eller genom produktion av ämnen som liknar PTH.

Vitamin D-intoxikation och hyperkalcemi

Vitamin D är viktigt för kroppens kalciumbalans, men vid överdriven användning kan det leda till så kallad vitamin D-intoxikation. Detta sker oftast när man tar för höga doser av vitamin D-tillskott under en längre period. Överintag av vitamin D ökar kalciumabsorptionen från tarmen och kan orsaka hyperkalcemi. Det är viktigt att följa rekommenderade doser och undvika långvarigt högt intag utan medicinsk uppföljning.

Symtom på vitamin D-intoxikation inkluderar de klassiska tecknen på hyperkalcemi som trötthet, illamående, förstoppning, samt njurpåverkan som kan leda till njursten eller i svåra fall njursvikt.

Diagnos och behandling av hyperkalcemi

Hyperkalcemi diagnostiseras genom blodprov som mäter kalciumnivåer samt relaterade värden såsom paratyreoideahormon PTH och vitamin D. Om hyperkalcemi misstänks, kan läkaren också undersöka njurarnas funktion och benhälsan. Behandlingen beror på den bakomliggande orsaken och hur allvarligt tillståndet är. Vid mild hyperkalcemi kan det räcka med att sluta med kalcium- och vitamin D-tillskott och övervaka tillståndet. Om hyperkalcemin är mer uttalad kan mer omfattande behandling behövas, såsom vätsketillförsel via dropp för att hjälpa njurarna att spola ut överskottet av kalcium, samt läkemedel för att minska kalciumnivåerna i blodet.

Förebyggande åtgärder

För att undvika hyperkalcemi är det viktigt att:

  • Undvika överdrivet intag av kosttillskott, särskilt vitamin D och kalcium, utan medicinsk vägledning.
  • Följa upp med regelbundna blodprov om du har en underliggande sjukdom som påverkar kalciumregleringen, såsom hyperparatyreoidism.
  • Diskutera med en läkare innan du tar långvariga höga doser av vitaminer och mineraler.

Relaterade tester

Kalcium
  • Mäter dina nivåer av kalcium.
  • Indikation för eventuell kalciumbrist.
  • Insikt kring hur dina njurar mår.

39 kr

Parathormon, PTH
Bisköldkörtelprov

Parathormon, PTH

  • Mäter nivån av PTH, Parathormon.
  • Analys av paratyreoideahormon.
  • Indikation för bisköldkörtelfunktion.
  • Få insikt om kalciumbalansen.

239 kr