Graviditetsdiabetes – här får du veta mer om symtom, orsak, tester och behandling

Graviditetsdiabetes – här får du veta mer om symtom, orsak, tester och behandling

Under graviditeten görs regelbundna blodprover bland annat för att kontrollera ditt blodsockervärde. Här får du veta mer om hur och varför graviditetsdiabetes kan uppstå och hur sjukdomen behandlas.

Vad är graviditetsdiabetes?

Under en graviditet blir kroppen okänslig för insulin vilket gör att behovet av insulin ökar. Insulin är ett hormon som produceras i bukspottkörteln, det behövs för att cellerna ska kunna ta upp socker från blodet. Om bukspottkörteln inte orkar producera efter det ökade behovet kan blodsockret bli för högt, detta sker hos ungefär 1-2% av alla gravida kvinnor. Det är då du kan få graviditetsdiabetes.

Andra diabetesformer är typ 1 diabetes och typ 2 diabetes.

Graviditetsdiabetes test – så kontrolleras ditt blodsockervärde

Beroende på vart i Sverige du bor får du lämna ett blodprov som sker genom ett stick i fingret (kapillär provtagning) för att kontrollera ditt blodsockervärde. Detta görs en eller flera gånger under din graviditet och blodprovet heter P-glukos, om ditt blodsockervärde visar sig vara högt kan uppföljande testning göras med ett venöst blodprov som sker genom ett stick i armvecket. Glukos är ett annat ord för just blodsocker.

Du kan också få genomgå en glukosbelastning där du har varit fastande ett antal timmar, därefter lämnar får du lämna ett blodprov och dricka en sockerlösning som innehåller glukos och vatten. Två timmar senare, efter att du har vilat och fortsatt fastat, får du lämna ett nytt blodprov som visar vilket blodsockervärde du har. Riktlinjerna för glukosbelastning ser olika ut beroende på var i Sverige du bor.

Minska risken för graviditetsdiabetes

Genom att vara fysiskt aktiv och inte öka alltför mycket i vikt under din graviditet kan du själv minska risken att få graviditetsdiabetes. Även risken för att drabbas av typ 2 diabetes efter förlossningen minskas genom att vara fysiskt aktiv. Försök att äta regelbundet och att hålla jämna mellanrum mellan måltiderna.

Symtom vid graviditetsdiabetes

Ett förhöjt blodsockervärde ger endast lindriga symtom och är vanligtvis inte något som man märker av. Det är något som upptäcks när du går på kontrollerna hos barnmorskan. Vid väldigt högt blodsockervärde kan du uppleva symtom som att du blir trött, kissar oftare och i större mängder samt blir törstig.

Om du upplever symtomen och är orolig bör du kontakta din barnmorska för att få hjälp.

Behandling vid graviditetsdiabetes

Om det skulle visa sig att du har graviditetesdiabetes brukar oftast en kost med mat som innehåller mindre socker i kombination med att vara fysiskt aktiv räcka. Behandling med läkemedel kan behövas för att sänka blodvärdet om det inte är tillräckligt med sockerfattig kost och fysisk aktivitet.

Under den sista delen av graviditeten undersöks man även vanligtvis med ultraljud flera gånger om man har graviditetsdiabetes för att se om fostret växer som det ska.

Relaterade tester

Gravidkollen
Hälsokontroll för gravida

Gravidkollen

  • Hälsokontroll för dig som är gravid.
  • Analys av 28 relevanta hälsomarkörer.
  • Identifierar graviditetsdiabetes.
  • Analys av könshormon och sköldkörteln.

1 695 kr

Glukos
Blodsockertest

Glukos

  • Mäter din glukoshalt, blodsocker.
  • Få bättre insikt i dina blodsockernivåer.
  • Kan påvisa om du ligger i riskzon för diabetes.

89 kr

Insulin
Insulin fasteprov

Insulin

  • Insulintest - analys av Insulin, fS.
  • Insulinporv för provtagning i fastande tillstånd.
  • Blodprov för kontroll av insulinresistens.
  • Rekommenderas vid misstanke om insulinresistens.

329 kr

-12%
NIPT
NIPT-test fosterdiagnostik

NIPT

  • NIPT-prov för säkert fosterdiagnostik.
  • NIPT test för T13, T18, T21 och könskromosomer
  • Provtagning från gravidvecka 10+0.
  • Provsvar inom 7-10 dagar.

4 795 kr4 195 kr