Symtom vid hormonell obalans?
Många kvinnor upplever även ökad oro, nedstämdhet, mindre sexlust, mensrubbningar och matsmältningsproblem. Ovan är bara ett axplock av hopplösa och oönskade symtom och listan kan göras längre. Men vad är egentligen hormonell obalans och varför påverkas vi?
Vad är hormoner?
Hormoner är kemiska budbärare som produceras av kroppens olika körtlar, till exempel hypofysen, sköldkörteln och våra binjurar. Det finns flera olika hormon i kroppen som alla har specifika funktioner och påverkar vävnad eller organ samtidigt som de samverkar med varandra för att reglera kroppens biokemiska processer. Enkelt förklarat fungerar hormoner som meddelanden som skickas mellan delar i kroppen i syfte att reglera processer, som din ämnesomsättning, tillväxt och reproduktion.
Vad händer i kroppen vid hormonell obalans?
Hormonell obalans innebär att du får en rubbning i den normala produktionen, regleringen eller funktionen av hormoner vilket leder till att processer i kroppen påverkas. Orsaken till detta kan bero på flera faktorer, såsom din ålder, genetik, sjukdomar, och yttre påverkan som livsfaktorer, kost, sömn, stress, träning, miljö och omgivning. Hormonell obalans kan påverka olika delar av kroppen och kan leda till en rad olika symtom och hälsoproblem.
Kan jag påverka hormonell obalans?
Eftersom att hormonell obalans i många fall beror på yttre faktorer kan du eventuellt påverka ditt mående genom att göra vissa livsstilsförändringar. Självklart bör du rådfråga en läkare för att söka lämplig behandling för just dig men här tar vi upp några åtgärder som eventuellt kan hjälpa:
- Hälsosammare kost: Ät en balanserad kost som är rik på näringsämnen och inkluderar mycket grönsaker, frukt, fullkorn, magert protein och hälsosamma fetter. Undvik överdrivet intag av socker, processade livsmedel och mättade fetter.
- Ökad fysisk aktivitet: Träning kan hjälpa till att balansera hormonnivåerna och minska stress, speciellt när vi lever i ett samhälle som kännetecknas av ökad press och mindre fysisk ansträngning. Försöka att sträva efter att träna regelbundet utifrån dina egna förutsättningar.
- Minimera stress: Vid stresspådrag påverkas din kropp och flera hormonella processer aktiveras. Att hantera stressnivån är därav en viktig faktor när det gäller att påverka hormonell obalans. Långvarig stress påverkar flera olika hormoner i kroppen men framförallt kortisol, även kallat stresshormonet. Kortisol påverkar i sin tur andra hormon i samverkan som kan orsaka obalans vilket kan störa kroppens funktion.
- Regelbunden sömn: Sömnen har en stor inverkan på din hälsa i stort och spelar en viktig roll för hormonreglering. Genom att sova regelbundet och tillräckligt länge varje natt skapar du förutsättningarna för att din kropp ska kunna reglera hormoner på ett effektivt sätt. Vid regelbunden och god sömn påverkas bland annat kroppens kortisolnivå som minskar och blir mer jämn. Vid sömnbrist och dålig sömn regleras östrogen- och progesteronbalansen vilka är viktiga hormoner för din reproduktion.
- Undvik kemikalier: Försök i den mån det går att minska risken för att din kropp exponeras för hormonstörande ämnen. Exempel på sådana ämnen är Bisfenol A (BPA) som förekommer i plastprodukter och livsmedelsförpackningar. BPA efterliknar östrogenet i din kropp och kan således påverka hormonbalansen. Ftalater är en annan kemikalier som kan störa hormonbalansen, särskilt könshormonerna. Ftalater förekommer bland annat i mjuka och flexibla plastprodukter.
Rådfråga en läkare
Även om du kan påverka din hormonella obalans på egen hand så bör du kontakta en läkare om du upplever symtom. En läkare kan genomföra en utförlig undersökning i syfte att fastställa orsaken till obalansen och därefter rekommendera lämplig behandling eller hormonersättningsterapi om det är nödvändigt. Vid intresse hittar du såklart flertalet olika hormontester och hälsokontroller hos oss som du kan beställa för att få mer insikt om dina hormonella värden.