Komplikationer som kan uppstå snabbt av typ 1 diabetes
Typ 1 diabetes kan orsaka både snabba och långsiktiga komplikationer. Snabba komplikationer uppstår när blodsockernivåerna är mycket höga eller mycket låga. Dessa tillstånd kan vara livshotande och kräver omedelbar medicinsk intervention. Några av de snabba komplikationerna inkluderar:
Ketoacidos
Ketoacidos kan uppstå när blodsockernivåerna är mycket höga och det finns brist på insulin i kroppen. Detta tillstånd kan vara farligt och kräver omedelbar behandling. Symtom på ketoacidos inkluderar buksmärta, illamående, kräkningar, yrsel och andningssvårigheter.
Insulinkänning
Insulinkänning, även känt som hypoglykemi, inträffar när blodsockernivåerna sjunker kraftigt. Detta tillstånd kan leda till medvetslöshet och kräver snabb behandling. Symtom på insulinkänning inkluderar svettning, darrningar, hjärtklappning, förvirring och hunger.
Läs också: Diabetes typ 1 – en autoimmun sjukdom som drabbar ca 1% i SverigeKomplikationer som kan uppstå senare på grund typ 1 diabetes
Långsiktiga komplikationer kan utvecklas över tid om blodsockernivåerna inte kontrolleras noggrant. Dessa komplikationer kan påverka olika delar av kroppen, inklusive ögonen, njurarna, hjärtat och nerverna. Några av de vanligaste långsiktiga komplikationerna inkluderar:
Diabetesretinopati
Höga blodsockernivåer kan skada de små blodkärlen i ögonen och orsaka skador på näthinnan. Detta tillstånd kallas diabetesretinopati och kan leda till synnedsättning och till och med blindhet om det inte behandlas i tid.
Njursjukdom
Diabetes kan påverka njurarna och orsaka skador på de små blodkärlen i njurarna. Detta kan leda till nedsatt njurfunktion och i svåra fall njursvikt. Det är viktigt att regelbundet övervaka njurfunktionen och vidta åtgärder för att förhindra eller sakta ner progressionen av njursjukdom.
Hjärt-kärlsjukdom
Höga blodsockernivåer kan skada blodkärlen i hjärtat och öka risken för hjärtinfarkt, stroke och kärlkramp. Det är viktigt att kontrollera blodsockernivåerna, blodtrycket och kolesterolnivåerna för att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.
Nervskador
Diabetes kan skada nerverna i kroppen, vilket kan leda till känselnedsättning och domningar. Detta kan påverka främst fötterna och orsaka sår som inte läker ordentligt. Det är viktigt att regelbundet undersöka fötterna och vidta åtgärder för att förhindra sårinfektioner och amputationer.