Så vet du om du lider av leverproblem? Vanliga tecken och symtom

Så vet du om du lider av leverproblem? Vanliga tecken och symtom

Levern är ett av kroppens viktigaste organ och spelar en central roll i många livsviktiga funktioner. Men hur vet man om något är fel? I denna artikel kommer vi att gå igenom de vanligaste tecknen och symtomen på leverproblem samt ge dig praktiska råd för att ta hand om din leverhälsa.

Snabbversion

Ett livsviktigt organ med många funktioner

Levern är ett av kroppens mest vitala organ och ansvarar för en rad livsviktiga funktioner. Den producerar ämnen såsom proteiner, socker, fetter och hormoner, och reglerar ämnesomsättningen. Levern spelar också en avgörande roll i blodets koagulation. Den producerar och utsöndrar galla, en gulgrön vätska som hjälper till att bryta ner fett så att det kan tas upp av tarmen.

Levern fungerar även som ett lager för energi, vitaminer och mineraler genom att omvandla överskott av blodsocker till glykogen och lagra det tills det behövs. Den bidrar också till immunförsvaret genom att ta hand om bakterier från tarmen. Slutligen fungerar levern som en avgiftningscentral som arbetar för att bryta ner läkemedel, alkohol och andra skadliga ämnen vilka sedan utsöndras via gallan, avföringen eller urinen.

Vanliga tecken och orsaker på leverproblem

Leverproblem kan orsakas av en rad olika faktorer. Vanliga orsaker inkluderar förhöjd eller överdriven alkoholkonsumtion som kan leda till fettlever, hepatit eller levercirros. Virusinfektioner som hepatit B och C kan också orsaka inflammation och skada på levern. Fettlever som vanligtvis är relaterad till fetma och typ 2-diabetes är en annan vanlig orsak. Dessutom kan vissa läkemedel och toxiner påverka leverns funktion negativt. Ärftliga sjukdomar som hemokromatos där kroppen lagrar för mycket järn, kan också leda till allvarliga leverproblem.

Gulsot (Ikterus)

Gulsot är ett tydligt tecken på att något inte står rätt till med levern. Det uppstår när bilirubin, en gul förening som bildas vid nedbrytningen av röda blodkroppar, ackumuleras i kroppen. Detta kan göra huden och ögonvitorna gula.

Buksmärtor och uppsvälldhet

Buksmärtor eller obehag i den övre högra delen av buken kan indikera leverproblem. Uppsvälldhet eller ascites (vätskeansamling i buken) kan också vara ett tecken på avancerad leversjukdom.

Förändringar i urin och avföring

Förändringar i urin och avföring som mörkfärgad urin och ljus eller lerfärgad avföring kan signalera problem med gallgångarna eller leversjukdomar som påverkar bilirubinmetabolismen.

Klåda

Klåda över hela kroppen kan vara ett resultat av gallsalter som ansamlas i huden när levern inte fungerar som den ska.

Trötthet och svaghet

Ett av de mest ospecifika men kanske vanligaste symtomen vid leverproblem är trötthet och en känsla av att du känner dig svagare. Om du känner dig ovanligt trött trots tillräcklig sömn kan det vara värt att undersöka din leverfunktion, men givitvis så finns det andra faktorer och orsaker som kan påverka.

Praktiska råd som kan förbättra din leverhälsa

Att ta hand om din lever är avgörande för ett långsiktig frisk liv. Genom mindre förändringar i vardagen kan du ge din lever bättre förutsättningarna för att fungera optimalt. Här nedan följer några praktiska råd som kan bidra till att stärka och skydda levern.

Ät en mer balanserad kost

En kost rik på frukt, grönsaker, fullkorn och magert protein kan hjälpa till att hålla din lever frisk. Undvik överdrivet intag av socker, fett och salt.

Begränsa alkoholintaget

Alkohol är en stor belastning för levern. Försök att begränsa ditt alkoholintag eller undvik det helt för att minska risken för alkoholrelaterade leverskador.

Motionera regelbundet

Regelbunden fysisk aktivitet hjälper till att minska fettansamlingar i levern och förbättrar dess funktion. Sikta på minst 150 minuter måttlig intensitetsträning per vecka.

Håll koll på din medicinering

Vissa läkemedel kan påverka levern negativt och långsiktig användning kan skada din lever. Rådgör alltid med din läkare innan du börjar eller avslutar någon medicinering.

Kontrollera dina levervärden

Regelbundna hälsokontroller kan hjälpa till att upptäcka tidiga tecken på leversjukdomar. Vanliga förekommande blodprov som mäter leverenzymer är (ALAT, ASAT, ALP, GT och Bilirubin) och genom att analysera dina värden kan du få ledtrådar och insyn om din levers hälsa. Är du intresserad av att kontrollera din leverhälsa så kan du läs mer om hälsokontrollen Leverkollen som innehåller samtliga levermarkörer för att ge dig en överskådlig bild av din nuvarande leverfunktion.

Vetenskapliga bevis och studier

I enligt med en studie publicerad i Journal of hepatology (2018) visade sig att tidig upptäckt av leversjukdomar genom regelbundna hälsokontroller kan minska risken för allvarliga komplikationer med upp till 40%. En annan studie från The Lancet (2020) framhåller vikten av livsstilsförändringar som kost och motion för att förbättra leverhälsan hos personer med icke-alkoholrelaterad fettlever (NAFLD).

Relaterade tester

-10%
Leverkollen
Hälsokontroll levern

Leverkollen

  • Hälsokontroll för din leverfunktion
  • Analys av relevanta levermarkörer
  • Få ökad insikt om din leverhälsa

329 kr295 kr