Snabbversion
Fibromyalgi är en kronisk smärtsjukdom som orsakar en ökad känslighet för smärta i muskler och leder. Sjukdomen kan inte botas, men forskning pågår för att bättre förstå dess orsaker och behandlingsmöjligheter. Vanliga symtom inkluderar utmattning, spridd smärta, muskelstelhet, sömnproblem och kognitiva svårigheter ("fibrodimma").
Orsaken till fibromyalgi är inte helt klarlagd, men det finns teorier om att det beror på en överaktiv smärtreglering i nervsystemet, där genetiska faktorer, stress och hormonella förändringar kan spela en roll. Att leva med fibromyalgi kräver anpassning och en balans mellan aktivitet och vila. Diagnos och behandling i ett tidigt skede kan hjälpa till att lindra besvären och förbättra livskvaliteten.
Vad är fibromyalgi?
Långvarig smärta är ett kännetecken för fibromyalgi som är en smärtsjukdom vilket innebär en ökad känslighet för smärta i muskler och leder. Det går inte att bota sjukdomen, men forskningen går framåt för att bättre förstå vad det är som orsakar tillståndet och hur det kan behandlas. Kvinnor drabbas i större utsträckning än män av fibromyalgi och sjukdomen påverkar såväl både kropp och psyke.
Vanliga symtom vid fibromyalgi
En genomgripande känsla av trötthet och smärta som varierar från dag till dag är en vanlig beskrivning av fibromyalgi. Så här kan vanliga symtom beskrivas:
- Orkeslöshet och utmattning En känsla av djupgående tr ötthet som inte förbättras av vila eller sömn.
- Smärta i hela kroppen En molande, brännande eller stickande smärta som kan flytta sig mellan olika kroppsdelar.
- Ömma och stela muskler Särskilt på morgonen eller efter långvarigt sittande.
- Sömnproblem Svårt att somna eller vakna flera gånger under natten.
- ”Fibrodimma” Koncentrationssvårigheter, glömska och svårigheter att hålla fokus.
- Känslighet för beröring Smärta vid lätt tryck på vissa punkter på kroppen.
- Smärta i benen och rastlösa ben Många upplever värk och trötthet i benen, vilket kan göra det svårt att sitta still eller sova.
Här kan du läsa mer om symtom, orsak och behandling vid fibromyalgi.
Varför uppstår fibromyalgi?
Orsaken till fibromyalgi är ännu inte helt klarlagd, men forskning tyder på att sjukdomen kan bero på en överaktiv smärtreglering i nervsystemet. Faktorer som kan bidra till att sjukdomen utvecklas är genetisk predisposition, stress och psykisk ohälsa, hormonella förändringar och tidigare skador eller infektioner.
Så är det att leva med fibromyalgi
Att leva med fibromyalgi innebär ofta att lära sig att lyssna på sin kropp och anpassa sitt liv därefter. Att hitta en balans mellan aktivitet och vila är viktigt, liksom att omge sig med stödjande människor. Trots sjukdomens utmaningar är det möjligt att hitta strategier för att må bättre och leva ett så normalt liv som möjligt.
Om du misstänker att du har fibromyalgi eller lider av symtom som konstant trötthet och smärta i kroppen, tveka inte att söka hjälp. Ju tidigare du får en diagnos, desto snabbare kan du börja hitta sätt att lindra besvären och förbättra din livskvalitet.
Andra orsaker till långvarig trötthet och ont i kroppenDet finns givetvis flera andra orsaker till smärta i leder och muskler än fibromyalgi, dessa kan till exempel bero på reumatism som påverkar lederna genom inflammation, eller artros som orsakar nedbrytning av ledbrosket. Andra möjliga orsaker inkluderar muskelspänningar, överbelastningsskador, neurologiska sjukdomar och vitaminbrist. Att få en korrekt diagnos är avgörande för att kunna behandla smärtan på bästa sätt.
Vitaminbrist kan faktiskt spela en stor roll i muskel- och ledsymtom och bör inte förbises som en potentiell orsak till smärta och trötthet. Till exempel kan brist på vitamin D (som är relativt vanligt) kan leda till muskelsvaghet, stelhet och ökad smärtkänslighet. Vitamin B12-brist kan också orsaka nervpåverkan, vilket kan ge upphov till domningar, stickningar och värk i muskler och leder. Andra viktiga näringsämnen som påverkar muskel- och ledhälsa är magnesium, som bidrar till muskelavslappning, samt järn och folsyra, vilka är nödvändiga för syretransport och cellernas energiomsättning. Vid långvariga besvär kan det vara värdefullt att kontrollera sina näringsnivåer genom blodprov och vid behov justera kosten eller ta kosttillskott för att förbättra symtomen.