Trötthet kan vara ett tecken på sköldkörtelproblem
Regelbunden trötthet kan bottna i flertalet olika hälsotillstånd och orsakas av sjukdom, dina kostvanor och din livsstil. En av de vanligaste orsakerna inom kategorin sjukdom är dock sköldkörtelsjukdom. Sköldkörtelproblem kan ha en betydande inverkan på din kropp och påverka ditt allmänna hälsotillstånd. Problemen är vanliga hos kvinnor från medelåldern och uppåt men förekommer i alla åldrar.Symtom i form av trötthet kan gradvis utvecklas i takt med att nivåerna av sköldkörtelhormon påverkas över tid. Det kan av den anledningen vara svårare att upptäcka att du faktiskt har problem med sköldkörteln.
Hypotyreos eller Hypertyreos
Sköldkörteln producerar hormoner som i sin tur påverkar många av kroppens funktioner och styr bland annat din kropps ämnesomsättning. Vid sköldkörtelsjukdom så har man antingen en underaktiv sköldkörtel (Hypotyreos) eller en överaktiv sköldkörtel (Hypertyreos). I båda fallen kan du uppleva trötthet som ett symtom men det finns även flera andra:
Symtom vid Hypotyreos (brist på sköldkörtelhormon)
- Trötthet och sömnproblem
- Orkeslös
- Frysningar
- Koncentrationssvårigheter
- Nedstämdhet
- Viktuppgång
- Håravfall
Symtom vid Hypertyreos (överskott av sköldkörtelhormon)
- Trötthet och sömnproblem
- Svettningar
- Hjärtklappning
- Skakiga händer och försämrad muskelstyrka
- Viktminskning
- Håravfall
Symtom på obalans i sköldkörteln kan självklart variera från person till person, och en överaktiv sköldkörtel (hypertyreos) kan ge olika symtom från en underaktiv sköldkörtel (hypotyreos) som redovisats ovan. Allmänna symtom på obalans kan inkludera plötslig vikt, fluktuationer, förändringar i humör, sömnproblem och oregelbundna menstruationer. Som tidigare nämnt är ett av de vanligaste symtomen på sköldkörtelsjukdom en återkommande intensiv trötthet.
Undersökningar och sköldkörtelprov
Vid misstanke om sköldkörtelproblem bör du kontakta en läkare för vidare råd och hjälp. Vid intresse så kan du även beställa ett sköldkörtelprov på vår webbplats. Avvikande sköldkörtelvärden går nämligen att upptäcka med ett vanligt blodprov som dessutom kan genomföras i samband med en generell hälsokontroll. Om du endast är intresserad av dina sköldkörtelvärden rekommenderar vi följande hälsokontroller:
Över 450 000 svenskar lider av sköldkörtelrubbning
Skulle det visa sig att du blir diagnostiserade med en rubbning i sköldkörteln så är du inte ensam. Tusentals svenskar lider av sköldkörtelsjukdomar enligt Sköldkörtelförbundet. Tyvärr är det dock vanligt att det tar lång tid att få rätt diagnos, och många känner sig ofta inte tagna på allvar. Genom förebyggande och regelbunden testning kan du upptäcka eventuella förändringar i ett tidigt skede. Mer forskning och ökad kunskap inom vården, tillsammans med uppdaterade riktlinjer, är nödvändiga för att fler ska få rätt diagnos och adekvat behandling.