6 hälsofaktorer extrem trötthet kan bero på
Mörker och mycket att göra hemma eller på jobbet och i skolan är några exempel på yttre faktorer som kan göra oss trötta. Om du upplever en onormal och konstant trötthet som gör att du känner dig orkeslös utan tydlig orsak, kan det vara värdefullt att undersöka din hälsa för att identifiera möjliga underliggande orsaker till dina symtom.
Låga D-vitaminnivåer
Under vinterhalvåret, särskilt i nordliga områden som här i Sverige, kan soltillgången vara begränsad, vilket kan påverka D-vitaminnivåerna. Brist på D-vitamin, som uppstår vid låga nivåer av D-vitamin, kan vara kopplade till trötthet och nedsatt välbefinnande. Här kan du testa dina D-vitaminnivåer.
En rubbad järnstatus
Järnbrist eller anemi kan leda till trötthet och minskad energi. Ett blodprov för att mäta ditt hemoglobin, ferritin, järn och andra järnrelaterade parametrar kan ge information om din järnstatus, läs mer här om test för järnbrist.
Obalans i dina sköldkörtelhormoner
Hypotyreos (underaktiv sköldkörtel) är en vanlig orsak till trötthet. Att testa nivåerna av sköldkörtelhormoner som TSH (tyreoideastimulerande hormon), T3 och T4 kan ge insikt i sköldkörtelfunktionen. Testet Sköldkörtelprov testar alla tre markörerna.
Vitaminer och blodsocker
Låga nivåer av B12-vitamin och folat kan vara förknippade med trötthet och energibrist. Dessa markörer ingår i hälsokontrollen Vitamin och mineral.
En markör som mäter genomsnittliga blodsockernivåer över en längre tid är HbA1c, det kan vara ett relevant blodprov för att utesluta diabetes eller pre-diabetes, vilket kan påverka energinivåerna.
Låga testosteronnivåer
Låga nivåer av testosteron hos män kan leda till trötthet och minskad energi. Ett blodprov kan ge information om testosteronnivåerna. Här kan du läsa mer om testosterontest via blodprov.