Varför tappar jag så mycket hår? Här är vanliga orsaker och tillstånd

Varför tappar jag så mycket hår? Här är vanliga orsaker och tillstånd

Håravfall är ett vanligt bekymmer som många människor ställs inför, men varför tappar man egentligen så mycket hår? Det är normalt att förlora vissa hårstrån varje dag eftersom håret genomgår en naturlig tillväxtcykel. Men om du märker att du tappar mer hår än vanligt kan det finnas olika faktorer såsom hormonförändringar och sjukdomstillstånd som kan vara de bakomliggande orsakerna.

Hur mycket hår är det vanligt att tappa varje dag?

Det är normalt att tappa mellan 50 och 100 hårstrån per dag. Detta kan variera något beroende på hårets längd och tjocklek, samt personens ålder och kön. Människor med längre och tjockare hår kan förvänta sig att tappa lite mer hår, medan personer med kortare och tunnare hår kanske tappar något färre hårstrån.

Orsaker till håravfall

Åldrande, genetik, hårvårdsrutiner och klimat- och miljöförändringar kan ibland vara orsak till håravfall. Andra faktorer och tillstånd som också kan orsaka håravfall kan vara:

  • Stress – höga nivåer av stress kan störa hårcykeln och leda till tillfälligt håravfall, som telogen effluvium. Stress kan även förvärra vissa autoimmuna sjukdomar som leder till håravfall.
  • Näringsbrist – otillräcklig näring, särskilt brist på järn, zink, vitamin B12 och biotin, kan påverka hårets hälsa och orsaka håravfall.
  • Snabb viktminskning – extrema dieter och snabb viktminskning kan påverka kroppens ämnesomsättning och orsaka håravfall, särskilt telogen effluvium.
  • Graviditet och förlossning – under graviditeten upplever många kvinnor ökad hårtillväxt, men efter förlossningen kan hormonella förändringar leda till övergående håravfall.
  • Hormonella förändringar – förutom graviditet och förlossning kan andra hormonella förändringar påverka håret såsom under puberteten eller klimakteriet vilket kan orsaka temporärt håravfall.
  • Mediciner – vissa läkemedel, såsom vissa antidepressiva medel, antikoagulantia och vissa mediciner för behandling av cancer, kan påverka hårväxten och orsaka håravfall som en biverkning.

Vanliga sjukdomar som kan orsaka håravfall:

Det finns ett antal sjukdomar och medicinska tillstånd som kan vara orsak till håravfall. Här listar vi några vanliga sjukdomar och tillstånd som kan påverka håret och leda till håravfall.

Järnbrist

En brist på järn i kroppen kan påverka hårets hälsa och leda till håravfall. Järn är en viktig komponent i produktionen av hemoglobin, som transporterar syre till kroppens vävnader, inklusive hårsäckarna. Järnbrist kan göra att håret blir torrt, sprött och faller av.

Alopecia areata

Detta är en autoimmun sjukdom där kroppens eget immunsystem attackerar hårsäckarna, vilket resulterar i fläckvis håravfall på hårbotten och ibland även på ögonbryn och ögonfransar.

Androgen alopeci (ärftligt håravfall)

Detta är den vanligaste formen av ärftligt håravfall och påverkar både män och kvinnor, för vissa män kan det börja redan i 20-årsåldern och hos kvinnor som drabbas börjar det vanligtvis senare i klimakteriet. Det beror på ärftliga faktorer och hormonella förändringar som påverkar hårsäckarna, vilket leder till tunnare hårstrån och gradvis håravfall.

Sköldkörtelsjukdomar

Både hypotyreos (underaktiv sköldkörtel) och hypertyreos (överaktiv sköldkörtel) kan påverka hårets tillväxtcykel och leda till håravfall. Sköldkörtelns hormoner spelar en viktig roll för att reglera ämnesomsättningen, inklusive hårväxten. Här kan du läsa mer om hypotyreos och hypertyreos.

Cushing's sjukdom

Ett överskott av kortisol i kroppen på grund av en överaktiv binjure kan påverka hårsäckarna och leda till håravfall.

Skalpinfektioner

Infektioner på hårbotten, som svampinfektioner eller bakteriella infektioner, kan påverka hårsäckarna och orsaka håravfall.

Anorexia nervosa och bulimi

Ätstörningar kan orsaka näringsbrist och ändra hormonbalansen i kroppen, vilket kan påverka hårets hälsa och leda till håravfall.

Diabetes

Långvarigt obehandlad eller dåligt kontrollerad diabetes kan påverka blodcirkulationen och nervsystemet, vilket kan påverka hårsäckarna och orsaka håravfall.

Vad kan man göra själv om man upplever att man tappar mycket hår?

Om du märker att du tappar mycket hår och inte har en underliggande medicinsk orsak, kan du prova följande åtgärder:

  • Se till att du har en balanserad kost med tillräckligt med näringsämnen, inklusive järn, zink, vitamin B12 och biotin, som är viktiga för hårets hälsa.
  • Undvik aggressiva hårvårdsprodukter och använd försiktighet med hårstyling som kan skada håret, som värme från lock- och plattänger.
  • Hantera stressnivåerna genom avslappningstekniker, motion eller andra stressreducerande aktiviteter.

Om du misstänker att viktminskning eller snabba dieter påverkar ditt håravfall, överväg att konsultera en dietist för en balanserad viktminskningsplan.

När ska man söka vård om man tappar hår?

Om du upplever betydande håravfall, fläckvis håravfall, symtom på järnbrist, sköldkörtelproblem eller andra oroande symtom, är det bäst att söka medicinsk vård för en korrekt diagnos och behandling. En hudläkare eller en specialist inom hårvård kan hjälpa dig att identifiera den underliggande orsaken till ditt håravfall och rekommendera lämpliga åtgärder. Kom ihåg att tidig upptäckt och behandling kan bidra till att bevara hårets hälsa och motverka ytterligare håravfall.

Relaterade tester

-20%
Kortisol
Kortisol stresshormon

Kortisol

  • Mäter din nivå av kortisol (stesshormon).
  • Identifierar kortisolbrist eller överproduktion.
  • Få ökad insikt av din kortisolproduktion.

239 kr189 kr

Vitamin B12
Blodbrist test

Vitamin B12

  • Mäter dina nivåer av vitamin B12.
  • Indikation av vitamin B12 brist.
  • Låga nivåer kan leda till blodbrist (anemi).

159 kr

Järnbrist
  • Mäter ditt järnvärde och din järndepå.
  • Analys av järn och ferritin.
  • Analys av din blodstatus ingår.
  • Testet identifierar eventuell järnbrist.

349 kr

Järn
Järnbristtest

Järn

  • Mäter dina järnvärden.
  • Få inblick i kroppens järndepåer.
  • Indikation för eventuell järnbrist.

59 kr

Zink
Zinkbrist

Zink

  • Mäter din zinknivå.
  • Påvisar eventuell zinkbrist.
  • Indikation för låg testosteronproduktion.

239 kr