Snabbversion
Världsdiabetesdagen är ett initiativ av International Diabetes Federation och WHO för att öka medvetenheten om diabetes, en sjukdom som växer globalt. FN erkände diabetes som ett hot mot folkhälsan 2006, vilket ledde till Världsdiabetesdagens årliga FN-status sedan 2007.
I Sverige lever cirka 600 000 personer med diabetes, och globalt uppskattas 463 miljoner vuxna vara drabbade – en siffra som förväntas nå 700 miljoner år 2045.
Känn igen lågt blodsocker:Tecken på lågt blodsocker hos diabetiker kan vara blekhet, skakningar, hunger och koncentrationssvårigheter. Vid akuta fall rekommenderas att ge något sött att äta eller dricka, men aldrig insulin. Om personen inte kan svälja, ring 112 för hjälp.
Misstänker du diabetes?Kontakta din vårdcentral för test och vidare hjälp.
Världsdiabetesdagen, eller World Diabetes Day, är ett initiativ av International Diabetes Federation (IDF) och WHO och startades 1991. Syftet med dagen är att uppmärksamma att diabetes ökar i stort i världen och hur det är att leva med sjukdomen.
Den 20 december 2006 antog FN en historisk resolution och erkände diabetes som ett hot mot den globala hälsan. Det var första gången en icke-smittsam sjukdom fick denna klassificering. Resolutionen betonade allvaret i den pandemiska spridningen av diabetes världen över och uppmanade nationer att vidta åtgärder för att öka medvetenheten och bromsa sjukdomens framsteg.
FN har sedan dess fortsatt att spela en central roll i hanteringen av denna globala hälsoutmaning genom olika initiativ och samarbeten. Sedan 2007 ingår Världsdiabetesdagen i FN:s årliga temadagar.
Diabetes i Sverige och världen
Uppemot 600 000 personer i Sverige har diabetes, uppskattningsvis är det cirka 150 000 personer som har diabetes utan att veta om det. Av de 600 000 som har diabetes är det cirka 10% som är typ 1 diabetiker.
Jorden över beräknar Internationella diabetesfederationen (IDF) att cirka 463 miljoner vuxna lever med diabetes, en siffra som har skjutit i höjden i rasande fart. Sedan 1980-talet har antalet ökat med omkring 400 procent enligt IDF, som förutspår att antalet människor med diabetes kommer att nå 700 miljoner år 2045.
Har du diabetes? Få koll på hur din kropp hanterar ditt blodsocker – testa dina nivåer med Hälsokontroll Diabetes.
Diabetes syns inte utanpå – därför kan ökad kunskap vara avgörande
Diabetes är en sjukdom som inte syns utanpå en person och därför kan det vara svårt att veta vem som bär på sjukdomen. Om en diabetiker plötsligt blir dålig kan omgivningens insats vara avgörande. Kännetecken och symtom är blekhet, skakningar i armar och händer, hunger, koncentrationssvårigheter och irritation.
Drabbats av lågt blodsockerDet som mest troligt har hänt då är att personen har drabbats av lågt blodsocker. Andra ord som även används som begrepp för lågt blodsocker för en diabetiker är sockerfall, insulinkänning, känning, vara låg, ligga lågt, hypoglykemi och hypo.
Vad ska jag göra om någon drabbats av lågt blodsocker?Svenska Diabetesförbundets rekommendationer är följande: det bästa är om du kan mäta blodsockret, men kan du inte göra det så ge personen något sött att dricka eller äta. Ge aldrig insulin! Om personen inte kan svälja ska du inte ge något att äta eller dricka. Ring 112 för att få råd om hur du ska göra.
Misstänker du att du har diabetes?
Om du är orolig och misstänker att du har drabbats av diabetes ska du vända dig till din vårdcentral eller sjukhus för att få hjälp. Här kan du läsa mer om symtom på typ 1 diabetes och symtom på typ 2 diabetes.
Forskarna Frederick Banting och Charles Best upptäckte insulinet 1921. Att Världsdiabetesdagens datum är satt till just den 14 november beror på att Frederick Banting föddes på den dagen.