Snabbversion
A-vitamin är ett viktigt näringsämne som behövs för syn, hudhälsa och immunförsvaret. Animaliska produkter som ägg och lever (retinoider) eller vegetabiliska källor som morötter och spenat (karotenoider) innehåller A-vitamin. Det rekommenderas att vuxna kvinnor får i sig 700 mikrogram och män 900 mikrogram per dag.
Symtom som nattblindhet, torr hud och försämrat immunförsvar kan orsakas av A-vitaminbrist. Överdrivet intag kan leda till förgiftning med symtom som huvudvärk och leverskador. Gravida bör vara extra försiktiga. En balanserad kost täcker vanligtvis behovet, men överväg tillskott med försiktighet.
Så får du i dig A-vitamin genom maten
I kosten finns A-vitamin i två former: retinoider (som finns i animaliska produkter) och karotenoider (som finns i vegetabiliska produkter).
- Retinoider hittas främst i ägg, lever, fiskleverolja och berikade mejeriprodukter som till exempel smör och mjölk.
- Karotenoider, den vanligaste karotenoiden är betakaroten, som kroppen kan omvandla till A-vitamin. Den finns i färgstarka grönsaker som sötpotatis, spenat, morötter och paprika.
Vad är A-vitamin bra för?
A-vitamin är fettlösligt och spelar en viktig roll i flera kroppsfunktioner:
Hur mycket A-vitamin bör du få i dig dagligen?
Enligt Livsmedelsverket bör vuxna kvinnor få i sig cirka 700 mikrogram retinolekvivalenter per dag, och vuxna män cirka 900 mikrogram per dag. Gravida kvinnor bör vara försiktiga med överintag av A-vitamin från lever och kosttillskott, eftersom det kan vara skadligt för fostret.
Symtom på A-vitaminbrist
Brist på A-vitamin kan leda till flera hälsoproblem, här är några vanliga symtom vid a-vitaminbrist:
- Försämrad syn och nattblindhet
- Torr hud och slemhinnor
- Nedsatt immunförsvar och ökad infektionsrisk
- Fördröjd sårläkning
A-vitamin i tillskott
A-vitamin finns tillgängligt i olika former i tillskott, både som retinoider (animaliska källor) och karotenoider (växtbaserade källor). Tillskott används främst för att säkerställa tillräckligt intag hos personer som har svårt att få i sig A-vitamin via kosten, eller hos de som har en ökad risk för A-vitaminbrist. Det är viktigt att vara försiktig med doseringen av A-vitamin eftersom det är ett fettlösligt vitamin som lagras i kroppen. Överdrivet intag kan leda till A-vitaminförgiftning (hypervitaminos A), som kan orsaka allvarliga hälsoproblem såsom huvudvärk, leverskador och benskörhet.
Gravida kvinnor bör vara extra noga med att inte få i sig för höga nivåer av A-vitamin, eftersom för mycket kan vara skadligt för fostret.
Förgiftning är en risk med överdosering av A-vitamin
Eftersom A-vitamin är fettlösligt, kan kroppen inte bli av med överskottet lika enkelt som med vattenlösliga vitaminer. Därför kan ett för högt intag leda till A-vitaminförgiftning (hypervitaminos A), här är några symtom som kan uppstå:
- Huvudvärk och illamående
- Trötthet och yrsel
- Hudförändringar, såsom torrhet och sprickor
- Benskörhet och ökad frakturrisk.
Så får du koll på dina A-vitaminnivåer
A-vitamin är avgörande för din syn, hud, immunförsvar och celltillväxt. Genom att äta en balanserad kost som innehåller animaliska produkter som ägg och lever samt vegetabilier som morötter och spenat, kan du täcka ditt dagliga behov. För de som kämpar med akne kan A-vitamin i läkemedel vara en effektiv behandling, men försiktighet krävs med doseringar, särskilt om man överväger tillskott. Som alltid bör du rådfråga en läkare om du funderar på att ta tillskott, speciellt vid graviditet eller risk för överdosering.
Om du tar tillskott som innehåller A-vitamin kan det vara bra att få koll på dina A-vitaminnivåer och insikt i om ditt intag är adekvat eller om du ligger i riskzon för A-vitaminförgiftning eller A-vitaminbrist. Här kan du testa dina nivåer, A-vitamin – analys av S-Retinol.