✨Få 15% rabatt, ange kod NYSTART2025

D-vitaminbrist? Vi listar 10 vanliga symtom

D-vitaminbrist? Vi listar 10 vanliga symtom

D-vitamin, eller solskensvitaminet, har visat sig spela en betydande roll för att vi ska mår bra. Vitamin D är ett viktigt näringsämne som behövs för att reglera kalciumnivåerna i våra tänder och skelett. Tyvärr lider många människor av D-vitaminbrist, vilket kan få konsekvenser för vår kropp och hälsa. Bristen på D-vitamin kan ge upphov till olika symtom och för att identifiera om du är träffad har vi listat 10 vanligt förekommande tecken.

Varför behöver kroppen D-vitamin?

Innan vi går in på specifika symtom vid D-vitaminbrist så kan det först vara av vikt att förstå varför vi behöver D-vitamin. Här är några av de huvudsakliga funktionerna:

  • Kalciumbalans: D-vitamin spelar en avgörande roll i regleringen av kalciumnivåernai kroppen. Det hjälper till att öka upptaget av kalcium i tarmarna och främjar absorptionen av kalcium i njurarna. Detta bidrar till att upprätthålla normala nivåer av kalcium i blodet, vilket är viktigt för att stödja benhälsa och funktion.
  • Benhälsa: D-vitamin är avgörande för bildningen och mineraliseringen av ben och tänder. Det hjälper till att reglera produktionen och aktiviteten av kalciumbindande proteiner i ben, vilket bidrar till att bibehålla en stark benstomme och förebygga benskörhet (osteoporos) och risken för frakturer.
  • Immunfunktion: D-vitamin spelar en roll i immunsystemets funktion. Det bidrar till att reglera och modulera immunförsvarets aktivitet genom att påverka produktionen och funktionen hos olika immunförsvarets celler. Detta kan hjälpa till att förebygga och bekämpa infektioner och autoimmuna sjukdomar.
  • Muskelfunktion: D-vitamin är viktigt för normal muskelfunktion. Det kan påverka muskelkontraktionen, muskelstyrka och muskelkoordination. Brist på D-vitamin kan resultera i muskelsvaghet, muskelsmärtor och ökad risk för fall och frakturer hos äldre.
  • Hjärthälsa: Forskning har kopplat D-vitaminbrist till en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. D-vitamin kan påverka blodtrycket, reglera inflammation och ha gynnsamma effekter på hjärtmuskeln och blodkärlen.

Vad är orsaken till D-vitaminbrist?

D-vitaminbrist kan uppstå av olika anledningar. En vanlig faktor, framförallt i Sverige, är brist på solljus. När huden utsätts för solljus bildas nämligen D-vitamin naturligt i kroppen. Om vi har en begränsad tillgång av solljus kan kroppens produktion av D-vitamin minska. Det förekommer även sjukdomar som påverkar tarmens förmåga att absorbera näringsämnen, däribland D-vitamin. Om tarmen inte kan ta upp tillräckligt med D-vitamin från kosten, kan det leda till brist. Det är också viktigt att lägga på minnet att kroppens produktionsförmåga av D-vitamin är individuellt och varierar kraftigt. Till exempel så löper personer med mörkare hudton för större risk av D-vitaminbrist eftersom det är svårare för kroppen att producera tillräckligt med D-vitamin från solen. Äldre personer har också en minskad förmåga att producera och utnyttja D-vitamin effektivt.


Vanliga symtom vid D-vitaminbrist

D-vitaminbrist hos vuxna personer utvecklas vanligtvis gradvis och symtomen är ofta ospecifika. I allvarligare fall kan långvarig och svår D-vitaminbrist ge symptom i form av mjukare eller skörare skelett men här kommer några av de vanligaste förekommande symtomen:

  • Trötthet och utmattning: Känsla av överdriven trötthet och brist på energi kan vara kopplat till D-vitaminbrist.
  • Muskelsvaghet: Känsla av svaghet och minskad styrka i musklerna kan vara ett tidigt tecken på D-vitaminbrist.
  • Smärta i muskler och leder: Ospecifik smärta och ömhet i muskler och leder kan vara vanligt vid brist på D-vitamin.
  • Nedsatt immunfunktion: Frekventa infektioner och en ökad känslighet för vanliga sjukdomar kan vara ett resultat av nedsatt immunfunktion på grund av D-vitaminbrist.
  • Nedstämdhet och depression: Forskning har visat en koppling mellan D-vitaminbrist och ökad risk för depression och nedstämdhet.
  • Ben- och ledsmärta: D-vitaminbrist kan bidra till ben- och ledsmärta, inklusive benskörhet och ökad risk för frakturer.
  • Nedsatt läkningsförmåga: D-vitamin spelar en roll i läkningsprocessen, så en brist kan påverka förmågan att läka sår och skador.
  • Minskad benmassa: D-vitaminbrist kan leda till minskad benmassa och ökad risk för benskörhet (osteoporos).
  • Minskad aptit: Vissa personer med D-vitaminbrist kan uppleva minskad aptit och därmed ha svårigheter att få i sig tillräckligt med näring.
  • Kognitiva problem: Studier har kopplat D-vitaminbrist till kognitiva problem, inklusive minnesförlust och nedsatt kognitiv funktion.

Behandling av D-vitaminbrist?

Behandling skiljer sig så klart från person till person men ofta räcker det med att se till att öka intaget av vitamin D. Antingen i form av regelbundet tillskott eller läkemedel med, ibland kan även kalciumtillskott ges samtidigt. För att underlätta absorptionen av vitaminet krävs en viss mängd fett eftersom D-vitamin är fettlösligt. Läkemedel med vitamin D innehåller därför fettsyror. Det är viktigt att notera att vanliga kosttillskott inte innehåller dessa fettsyror och därför bör intas samtidigt med måltider.


Kan jag testa min D-vitaminnivå?

Ja, du kan testa dina D-vitaminnivåer genom ett blodprov. Ett blodprov kan mäta koncentrationen av D-vitamin i form av 25-hydroxyvitamin D [25(OH)D], vilket är det vanligaste sättet att bedöma D-vitaminstatus. Det finns två huvudsakliga former av 25(OH)D som mäts: 25(OH)D'2 och 25(OH)D3. Det är viktigt att notera att referensintervallen för D-vitaminnivåer kan variera. Här kan du läsa mer om D-vitamintestet som vi erbjuder: D-vitamintest.

Relaterade tester

-18%
D-Vitamin
D-vitamintest

D-Vitamin

  • Mäter din nivå av D-vitamin.
  • Påvisar eventuell D-vitaminbrist.
  • Analys av vitamin D-25-OH
  • Få svar på dina d-vitaminnivåer.

295 kr239 kr

Vitamin och Mineral
Hälsokontroll vitaminer och mineraler

Vitamin och Mineral

  • Hälsokontroll som mäter dina vitamin och mineral nivåer.
  • Analys av markörer som påverkar nedstämdhet och trötthet.
  • Ger dig förutsättningar för att optimera din hälsa.

1 295 kr

Kalcium
  • Mäter dina nivåer av kalcium.
  • Indikation för eventuell kalciumbrist.
  • Insikt kring hur dina njurar mår.

39 kr