✨Få 15% rabatt, ange kod NYSTART2025

E-vitamin – en antioxidant med flera viktiga funktioner i kroppen

E-vitamin – en antioxidant med flera viktiga funktioner i kroppen

Hur får man i sig E-vitamin, vad är E-vitamin bra för och kan man överdosera E-vitamin? Här går vi igenom de vanligaste frågeställningarna kring E-vitamin.

Snabbversion

E-vitamin är en antioxidant som skyddar din kropps vävnader genom att förhindra nedbrytning av fleromättade fettsyror, som Omega-3 och Omega-6, i cellmembranen. Detta är viktigt då dessa fleromättade fettsyror är väsentliga för kroppens funktioner.

Hur får man i sig E-vitamin genom mat?

E-vitamin finns främst i frön och nötter, vegetabiliska oljor och margarin, vetegroddar, gröna bladväxter, avokado, fullkornsprodukter och ägg. Här kan du läsa mer om hur du får i dig E-vitamin genom kosten och hur du undviker E-vitaminbrist. Exakt E-vitamininnehåll i olika livsmedel kan du söka på i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas.

Vad är E-vitamin bra för?

E-vitamin är en antioxidant som har flera viktiga funktioner i din kropp. En av dessa är att skydda kroppens celler från oxidativ stress och skador som orsakas av fria radikaler – vilka är reaktiva molekyler som kan bildas vid normal ämnesomsättning. E-vitamin skyddar också kroppens celler från skador som kan uppstå vid exponering för miljöfaktorer som föroreningar, rökning och UV-strålning. Fria radikaler kan angripa och skada cellmembran, proteiner och DNA, vilket kan leda till för tidigt åldrande och ökad risk för kroniska sjukdomar som cancer och hjärt-kärlsjukdomar.

Även immunförsvaret är beroende av E-vitamin som stödjer immuncellernas funktion. E-vitamin bidrar nämligen till att stärka kroppens försvar mot infektioner och hjälper till att reglera eventuella inflammatoriska processer. De vita blodkropparna skyddas från att skadas genom E-vitaminets antioxidativa egenskaper, vilket är avgörande för att de vita blodkropparna ska kunna bekämpa infektioner effektivt.

Blodcirkulationen stöds också av E-vitaminet genom att det bidrar till att upprätthålla kärlens elasticitet och förhindrar oxidation av LDL-kolesterol (det “onda” kolesterolet), vilket i sin tur minskar risken för åderförkalkning (ateroskleros). Genom att skydda cellernas lipider och proteiner från nedbrytning är E-vitamin en viktig del av kroppens övergripande skyddssystem och en nyckelfaktor för att bibehålla långsiktig hälsa.

E-vitamin i kosttillskott och kapslar

E-vitamin finns tillgängligt som kosttillskott i form av kapslar eller tabletter. Det är viktigt att inte överskrida rekommenderad dos, eftersom höga intag av E-vitamin från kosttillskott kan ha negativa hälsoeffekter som till exempel:

  • Ökad blödningsrisk: Detta då E-vitamin kan hämma blodets koagulationsförmåga vilket kan öka risken för blödningar. De som redan tar blodförtunnande läkemedel bör därför vara extra nogranna med att inte överskrida rekommendationerna.
  • Mag- och tarmproblem: Höga doser som överskrider det dagliga intagsrekommendationen kan orsaka diarré, magsmärtor och kramper samt illamåenden.
  • Minskad effekt vid vissa behandlingar: Forskning har visat att antioxidanter, inklusive E-vitamin, kan skydda cancerceller från oxidativ stress, vilket kan leda till ökad tumörtillväxt och spridning. En svensk studie från Karolinska Institutet indikerar att tillskott av antioxidanter som E-vitamin kan stimulera nybildning av blodkärl i tumörer, vilket ger näring åt cancerceller och underlättar deras spridning.

Rekommenderat dagligt intag av E-vitamin

Enligt de nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2023) är det tillräckliga intaget (AI) av E-vitamin följande för vuxna personer:

  • Kvinnor 18–50 år: 10 mg alfa-tokoferolekvivalenter (alfa-TE) per dag
  • Kvinnor över 50 år: 9 mg alfa-TE per dag
  • Gravida: 11 mg alfa-TE per dag
  • Ammande: 12 mg alfa-TE per dag
  • Män över 18 år: 11 mg alfa-TE per dag
  • 1 alfa-TE motsvarar 1 mg naturligt förekommande alfa-tokoferol.

    Kan man överdosera E-vitamin?

    Naturligt E-vitamin har låg giftighet, men höga intag från kosttillskott kan vara skadliga. Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) har satt en övre gräns för dagligt intag till 300 mg alfa-tokoferol för vuxna.

    Vill du få koll på dina E-vitaminnivåer?

    Testa dina nivåer av E-vitamin med ett enkelt blodprov och få svar på dina nivåer.

    Relaterade tester

    E-Vitamin
    S-alfa-tokoferol

    E-Vitamin

    • Mäter din nivå av E-vitamin.
    • Blodprov vid misstanke om E-vitamin brist.
    • Analys av S-alfa-tokoferol
    • Få svar på dina E-vitaminnivåer.

    895 kr