Snabbversion
Här är de vanligaste vitaminbristerna i Sverige
1. D-vitaminbrist
2. B12-brist
3. Folatbrist (B9-vitamin)
4. Järnbrist
5. C-vitaminbrist
Att upprätthålla en balanserad kost är nyckeln till att förhindra vitaminbrist. Det är också viktigt att kontrollera dina vitamin- och mineralnivåer regelbundet, särskilt om du upplever symtom. Om du misstänker brist eller planerar att börja med tillskott bör du först alltid överväga att kontrollera dina varden och diskutera dem med en läkare eller dietist.
Att se till att din kropp får ett balanserat intag av vitaminer är avgörande för din hälsa. Vitaminer är essentiella näringsämnen som kroppen inte kan producera själv och måste därför tillförs. Trots en varierad och näringsrik kost är vitaminbrist väldigt vanligt förekommande särskilt i länder med mindre soltimmar eller begränsad tillgång till färska frukter och grönsaker under vinterhalvåret. Brist på viktiga vitaminer kan leda till hälsoproblem och i många fall kan tillskott vara nödvändiga för att täcka kroppens behov över tid. Nedan följer en lista över de vanligaste vitaminbristerna i Sverige, vilka symtom de kan orsaka, riskfaktorer och tips på hur du kan förebygga dem.
1. D-vitaminbrist
Sverige har långa, mörka vintrar med få soltimmar, vilket gör det svårt för många att få tillräckligt med D-vitamin genom solens påverkan på huden. D-vitamin är avgörande för benhälsan och immunförsvaret, och brist kan orsaka en rad hälsoproblem.
- Symtom: Trötthet, muskelvärk, nedstämdhet, lägre energi, nedsatt immunförsvar och benskörhet.
- Referensintervall: > 70+ nmol/L är normalt;
Förebyggande åtgärder: Ät fet fisk, ägg och D-vitaminberikade produkter. Tillskott rekommenderas ofta under vinterhalvåret för att motverka brist.
2. B12-brist
Vitamin B12 finns nästan enbart i animaliska produkter, och personer som följer en växtbaserad kost riskerar därför att få i sig för lite. B12 är viktigt för nervsystemets funktion och bildning av röda blodkroppar, och brist kan ge allvarliga symtom om den inte behandlas.
- Symtom: Trötthet, minnesproblem, stickningar i händer och fötter, humörsvängningar.
- Referensintervall: 250–650 pmol/L är normalt;
Förebyggande åtgärder: Vegan- och vegetarianer bör ta ett B12-tillskott. För övriga är kött, fisk och mejeriprodukter goda källor till vitamin B12.
3. Folatbrist (B9-vitamin)
Folat är ett viktigt vitamin, särskilt för gravida kvinnor, eftersom det hjälper till att förebygga fosterskador. En ensidig kost med få gröna grönsaker och baljväxter kan öka risken för folatbrist, vilket kan orsaka trötthet och blodbrist.
- Symtom: Trötthet, nedstämdhet, blodbrist (anemi).
- Referensintervall: > 7 nmol/L i serum är normalt.
Förebyggande åtgärder: För att undvika folatbrist, ät gröna bladgrönsaker, bönor och citrusfrukter. Gravida kvinnor rekommenderas ofta ett tillskott av folsyra.
4. Järnbrist
Järnbrist är vanligt bland kvinnor i fertil ålder på grund av blodförlust vid menstruation. Järn är avgörande för syretransporten i blodet, och brist kan leda till trötthet och blekhet. Vegetarianer och veganer kan också ha en högre risk för järnbrist.
- Symtom: Trötthet, blekhet, yrsel, andfåddhet.
- Referensintervall: Ferritin: 15–150 µg/L för kvinnor och 30–300 µg/L för män.
Förebyggande åtgärder: För att förhindra järnbrist kan du äta rött kött, fisk och ägg. Växtbaserade järnkällor som linser och spenat är också bra, särskilt om de kombineras med C-vitamin för bättre upptag.
5. C-vitaminbrist
C-vitamin är viktigt för kollagenproduktionen, sårläkning och immunförsvar. Även om brist på C-vitamin är ovanlig idag, kan äldre vuxna och de med en ensidig kost drabbas. Låga nivåer av C-vitamin kan leda till trötthet, torr hud och blödande tandkött.
- Symtom: Trötthet, blåmärken, blödande tandkött, torr hud.
- Referensintervall: 23–85 µmol/L är normalt.
Förebyggande åtgärder: Citrusfrukter, paprika och jordgubbar är rika på C-vitamin och kan hjälpa till att förhindra brist.