Om komjölksallergi och laktosintolerans
Komjölksallergi är en immunologisk reaktion på proteinerna som finns i mjölk. Det är en av de vanligaste allergierna hos spädbarn och unga barn, men det kan också förekomma hos vuxna. Symtomen kan variera, men vanliga tecken inkluderar hudutslag, magbesvär och andningssvårigheter. Personer med komjölksallergi behöver undvika alla mjölkprodukter för att förhindra en allergisk reaktion.
Laktosintolerans å andra sidan beror på brist på enzymet laktas, vilket behövs för att bryta ner mjölksocker laktos i matsmältningssystemet. Personer med laktosintolerans kan uppleva magbesvär såsom gaser, diarré och buksmärta efter att ha konsumerat mjölkprodukter. Laktosintolerans är vanligare hos vuxna än hos barn och kan vara genetiskt betingat. Det är inte en allergisk reaktion och det finns ingen botemedel, men symtomen kan lindras genom att begränsa eller helt undvika mjölkprodukter eller genom att använda laktasenzym tillskott.
Komjölksallergi och laktosintolerans – vanligt i Sverige
I Sverige är komjölksallergi och laktosintolerans relativt vanliga. Cirka 0,5 till 1 procent av barn (beroende på ålder) och 0,1 till 0,2 procent av den vuxna befolkningen är allergiska mot mjölkproteiner. Och cirka 4-10% av den svenska befolkningen har någon grad av laktosintolerans.
För att testa om man är allergisk mot komjölk kan man lämna ett blodprov som mäter IgE-antikroppar mot komjölksprotein. Laktosintolerans är vanligast att testa genom att man utesluter laktos ur kosten och utvärderar om symtom och besvär minskas. Det går även att testa om man har en laktsointolerans genom att lämna blodprov som ger svar på om man kan bryta ned laktos.
Sammanfattningsvis är det viktigt att skilja mellan komjölksallergi och laktosintolerans, då de är två olika tillstånd med olika orsaker och behandlingar.