Snabbversion
Så får du i dig vitamin K genom kosten
Vitamin K finns naturligt i flera livsmedel. Det finns två huvudformer av vitaminet:
- Vitamin K1 (fyllokinon): K1 finns främst i gröna bladgrönsaker som spenat, grönkål, broccoli och ruccola.
- Vitamin K2 (menakinon): K2 finns i fermenterade livsmedel samt i animaliska produkter som lever, ägg och vissa ostar.
För att säkerställa att du tillgodoser behovet av vitamin K är oftast en varierad kost med mycket grönsaker och lite fermenterade livsmedel är tillräcklig.
Därför är vitamin K viktigt
Vitamin K spelar en viktig roll för:
- Blodkoagulering: Vitaminet aktiverar proteiner som är nödvändiga för att blodet ska kunna levra sig och förhindra blödningar.
- Benhälsa: Det bidrar till att reglera kalcium i kroppen och förhindrar att kalcium lagras i blodkärl och mjukvävnad istället för i skelettet.
Hur mycket vitamin K bör vi få i oss per dag?
Enligt Livsmedelsverket är det rekommenderade dagliga intaget av vitamin K:
- Män 18-50 år: 75 mikrogram
- Män över 50 år: 70 mikrogram
- Kvinnor 18-50 år: 65 mikrogram
- Kvinnor över 50 år: 60 mikrogram
- Gravida: 80 mikrogram
- Ammande: 65 mikrogram
Brist på vitamin K
Brist är mycket ovanligt men kan förekomma hos personer med nedsatt absorption i tarmen eller efter långvarig antibiotikabehandling. Nyfödda har låg inlagring av vitamin K och saknar tarmflora som kan producera vitaminet. Därför får alla nyfödda i Sverige en injektion med vitamin K för att förhindra blödningar.
Kan man få i sig för mycket vitamin K?
Att få i sig för mycket vitamin K genom mat är väldigt ovanligt. Eventuellt överskott av vitamin K utsöndras naturligt då kroppen är bra på att reglera nivåerna. Höga doser av vitamin K från kosttillskott kan dock vara problematiska för personer som tar blodförtunnande läkemedel, eftersom det kan motverka deras effekt. Om du tar sådana läkemedel bör du konsultera din läkare innan du ändrar ditt intag av vitamin K.