✨Få 15% rabatt, ange kod NYSTART2025

Så ska du äta i klimakteriet – testa och upptäck skillnaden

Så ska du äta i klimakteriet – testa och upptäck skillnaden

Klimakteriet är en naturlig övergångsfas i en kvinnas liv när menstruationen upphör och fertiliteten minskar. Det är mycket som händer i kroppen men mycket kan du också påverka med hjälp av bättre kost och aktiv träning. Här tar vi upp några goda råd kring dina kostvanor när du befinner dig i klimakteriet.

Vanliga symtom i början av klimakteriet

Under övergångsfasen av klimakteriet (även känd som perimenopaus) kan vi kvinnor uppleva en rad fysiska och emotionella förändringar. Upplevelser som kan vara nog så frustrerande men som även påverkar våra vardagliga liv. Detta är inte så konstigt eftersom kroppen genomgår flera hormonella processer som kan orsaka både fysiska och emotionella symtom. Håll i dig för här kommer listan; Värmevallningar, nattliga svettningar, sömnproblem, humörsvängningar, viktökning, frustration och ständig irritation. För att bara nämna några av de vanligaste förekommande symtomen.


Även om symtom kan relateras till en normal del i övergångsfasen så kan de vara nog så obehagliga och ha en stark påverkan på din livskvalitet, ditt humör och tyvärr även personer i din omgivning. Som tur är behöver du inte känna dig ensam och än bättre så finns det enkla knep att ta till för att förbättra situationen.

Sund kost och träning - så kan du lindra symtom under klimakteriet

En viktig aspekt att tänka på när det gäller kost under klimakteriet är att äta näringsrik mat som stödjer kroppens behov. Som så mycket annat så kan du självklart förbättra ditt mående med kosten, även om det låter som en klyscha så har kosten en extra stor betydelse när vi går in i klimakteriet. Detta är logiskt och grundar sig i att om kroppens hormonproduktion ska fungera optimalt så behövs näring och en väl fungerande tarmflora.


Viktiga råd för att optimera din kost under klimakteriet:

  • Ät en balanserad kost: Fokusera på att få i dig en variation av näringsämnen genom att inkludera en mängd olika livsmedel i din kost. Frukt, grönsaker, fullkornsprodukter, magert protein och hälsosamma fetter bör utgöra grunden i dina måltider.
  • Öka intaget av växtbaserade livsmedel: Grönsaker, frukt, bönor, nötter och frön är väldigt rika på fibrer samt vitaminer, mineraler och antioxidanter som kan stödja en god hälsa under klimakteriet. Försök att inkludera dem i dina regelbundna måltider.
  • Minska intaget av socker och raffinerade kolhydrater: Att begränsa intaget av socker och raffinerade kolhydrater kan bidra till att minska viktökning och blodsockersvängningar. Istället kan du välja hälsosamma alternativ som fullkornsprodukter, frukt och grönsaker.
  • Prioritera kalcium och D-vitamin: Under klimakteriet minskar benmassan hos kvinnor, vilket kan öka risken för benskörhet. Det är viktigt att få i sig tillräckligt med kalcium och D-vitamin för att stödja benhälsan. Mjölkprodukter, fisk med ben, tofu, sesamfrön och gröna bladgrönsaker är bra källor till dessa näringsämnen.
  • Öka intaget av omega 3-fetter: Omega-3-fettsyror har antiinflammatoriska egenskaper och kan bidra till att lindra ledvärk och stelhet som vissa kvinnor kan uppleva under klimakteriet. Fisk, nötter, frön och avokado är bra källor till omega-3-fetter.

Även om du lägger om din kost så finns det tyvärr inga garantier på att du blir helt av med besvären men åtminstone så skapar du än bättre förutsättningar. Det är viktigt att erkänna för sig själv och komma till insikten med att varje kvinnas upplevelse av klimakteriet är helt unik. Att söka stöd från hälsoexperter, delta i stödgrupper eller prata med andra kvinnor i samma situation kan också vara till stor hjälp för att hantera frustrationen och hitta strategier för att främja välmående under övergångsfasen. Men vad är det egentligen som händer i kroppen? Här nedan listar vi några av de vanligaste faktorerna som påverkar oss.

Faktorer som påverkar oss i klimakteriet

  • Hormonella förändringar: Under klimakteriet minskar produktionen av östrogen och progesteron, vilket kan leda till hormonella obalanser. Dessa förändringar kan orsaka värmevallningar, nattliga svettningar, sömnproblem och humörsvängningar, vilket kan vara både fysiskt och emotionellt påfrestande. Hos oss på Testmottagningen hittar du flera prisvärda hälsotester för att mäta dina hormonella nivåer.
  • Fysiska symtom: Viktökning, trötthet, ledvärk, torra slemhinnor och minskad sexlust är tyvärr några av symtomen som kan påverka kroppens välbefinnande och självkänsla under klimakteriet.
  • Livsstilsförändringar: Klimakteriet markerar ofta en övergångsfas i livet, där kvinnor möter nya utmaningar och förändringar. Det kan innebära att barnen flyttar hemifrån, karriärförändringar eller andra stora livsförändringar. Dessa förändringar kan skapa en stark känsla av osäkerhet, förlust och frustration.
  • Brist på kunskap och förståelse: Klimakteriet är fortfarande ett ämne som inte alltid får tillräckligt med uppmärksamhet eller diskuteras öppet vilket vi delvis med hjälp av den här artikeln försöker att förändra. Många kvinnor kan känna sig förvirrade eller osäkra på vad som händer i deras kroppar och hur de kan hantera symtomen. En brist på kunskap, hälsodata men framförallt stöd kan leda till frustration och oro.

Träna dig igenom klimakteriet?

Precis som kosthållningen så kan även fysisk aktivitet och träning ge upphov till ökad självkänsla, välmående och inte minst bättre fysik. Regelbunden träning kan vara till stor hjälp under övergångsfasen till klimakteriet. Träning kan bidra till att lindra symtom och främja välbefinnande på flera olika plan. Klimakteriet ger ofta upphov till ökat stresspådrag och nya emotionella utmaningar. Fysisk aktivitet frigör endorfiner, vilket kan förbättra humöret och minska både stress och ångest.

Många kvinnor upplever sömnstörningar under klimakteriet, vilket kan påverkas med regelbunden träning i syfte att främja en mer regelbunden sömncykel. Samtidigt bidrar träning till hjärt- och kärlhälsan genom att sänka blodtrycket, förbättra kolesterolnivåerna och stärka hjärtmuskeln. Träning ger färdighet!


Som vanligt när det kommer till träning så är det viktigt att välja en träningsform som passar just dig och som du trivs med. Både aerob träning (som löpning, simning eller dans) och styrketräning kan vara fördelaktiga under klimakteriet. Det är också viktigt att komma ihåg att börja på en lämplig intensitetsnivå och inte gå för hårt ut eller träna över din förmåga.

Relaterade tester

Östrogen- och progesteron
Hormontest östrogen och progesteron

Östrogen- och progesteron

  • Mäter dina östrogennivåer.
  • Mäter dina progesteronnivåer.
  • Värden kan användas vid bedömning av hormonell obalans.

329 kr

Hälsokontroll - Kvinna
  • Hälsokontroll utformad för kvinnor.
  • Omfattar totalt 48 hälsomarkörer.
  • Ger dig kunskap om ditt allmänna hälsotillstånd.
  • Kan identifiera tidiga tecken på hälsoproblem.

1 795 kr

-15%
Östradiol
Östrogentest

Östradiol

  • Analys av könshormonet östradiol.
  • Få mer insikt om din hormonella balans.
  • Ger dig mer insikt om din fertilitet
  • Östradiol kan påverka din sexlust.

189 kr159 kr

-18%
Progesteron
Könshormon - Progestrontest

Progesteron

  • Analys av dina progesteronnivåer.
  • Få mer insikt om din progesteronproduktion.
  • Identifiera eventuell infertilitet och hormonella balans.

159 kr129 kr