Snabbversion
Hur fungerar keto-dieten?
I en vanlig kost använder kroppen glukos från kolhydrater som sin huvudsakliga energikälla. När kolhydratintaget minskar dramatiskt, måste kroppen hitta en alternativ energikälla. Då börjar levern producera ketoner genom att bryta ner fett, vilket ger energi till kroppens celler, inklusive hjärnan.
Keto diet och viktnedgång
Keto-dieten är känd för sin potential att främja snabb viktnedgång. Här är några faktorer som påverkar:
- Ökad fettförbränning: Tillståndet ketos gör att kroppen använder fett som bränsle istället för glukos.
- Aptitkontroll: Fetter och proteiner ger en känsla av mättnad, vilket i sin tur kan minska överätning.
- Vattenvikt: I början av keto-dieten förlorar kroppen mycket vattenvikt eftersom lagrat glykogen bryts ner.
Beroende på vad du har för hälsomål med keto-dieten är det viktigt att ha i åtanke att en långsiktig viktnedgång är beroende av en balanserad energibalans och andra faktorer, som fysisk aktivitet och övergripande livsstilsval.
Keto-dieten kan orsaka höga blodfetter och samtidigt ge stabilare blodsocker
Keto-dietens effekter på hälsan och blodvärden kan variera beroende på individ och hur dieten genomförs. Innan du sätter igång med keto-diet kan detta vara viktigt att ha koll på:
- Så kan dina blodfetter påverkas av keto-diet
- LDL-kolesterol: Hos vissa kan keto-dieten orsaka en ökning av LDL-kolesterolet (“dåligt” kolesterol), vilket kan öka risken för hjärt-kärlsjukdomar.
- HDL-kolesterol: Keto-dieten tenderar att höja HDL-kolesterolet (“bra” kolesterol), vilket kan vara skyddande för hjärtat.
- Triglycerider: Triglyceridnivåerna minskar ofta hos personer som följer keto-dieten.
- Så kan ditt blodsocker och insulin påverkas av keto diet
- Keto-dieten kan leda till stabilare blodsockernivåer och minskade insulinnivåer, vilket är fördelaktigt för personer med insulinresistens eller typ 2-diabetes.
- Så kan keto-diet påverka inflammation
- Keto-dieten kan minska vissa markörer för inflammation.
Har du koll på dina blodfetter? 50% av svenskarna har för höga blodfetter med ett LDL-kolesterolvärde som överstiger den rekommenderade högsta nivån på 3.0 mmol/L. Om du planerar att påbörja en ketogen kost kan det vara fördelaktigt för dig att testa dina blodfetter både före och efter för god insikt i hur den både kommer och har påverkat din kropp på insidan.
4 potentiella nackdelar och risker med en ketogen kost
- Näringsobalans: Begränsat intag av frukt, grönsaker och fullkorn kan leda till brist på viktiga vitaminer och mineraler.
- Ketoinfluensa: I början av dieten kan vissa uppleva trötthet, huvudvärk och illamående när kroppen anpassar sig till ketos.
- Njurfunktion: Ökat proteinintag kan belasta njurarna, särskilt hos personer med redan nedsatt njurfunktion.
- Hjärtkärlrisker: Hög konsumtion av mättade fetter kan påverka hjärtkärlhälsan negativt om dieten inte balanseras med omättade fetter.
Är keto-dieten rätt för dig?
Keto-dieten kan vara effektiv för kortsiktig viktnedgång och blodsockerreglering, men den är inte lämplig för alla. Om du är osäker på hur en ketogen kost kan påverka dig och din hälsa bör du rådfråga en läkare eller dietist innan du påbörjar den, särskilt om du vet att du har underliggande hälsoproblem. En annan god idé är att du testar dina värden för att få koll på din kropps förutsättningar att hantera en större omställning vad gäller kosten. För att optimera hälsan är det dessutom avgörande att välja näringsrika fett- och proteinkällor, som olivolja, fet fisk, nötter och grönsaker.