Snabbversion
D-vitamin är avgörande för immunförsvaret, skelettets styrka, muskelfunktion och humör. Eftersom kroppen har svårt att producera tillräckligt under vinterhalvåret i Norden, rekommenderas ofta tillskott. För att maximera upptaget bör D-vitamin tas tillsammans med en fettrik måltid – helst lunch eller middag – eftersom det är fettlösligt.
Välj D3 (kolekalciferol) för bäst effekt, då den formen är mest biotillgänglig. Ett dagligt intag är att föredra framför stora doser mer sällan, såvida inte annat ordinerats av läkare. Tänk på att vissa läkemedel kan hämma upptaget, och att både magnesium och vitamin K2 bidrar till att D-vitamin fungerar optimalt i kroppen.
Fyra viktiga funktioner som stöttas av tillräckliga D-vitaminnivåer
D-vitamin är en fettlöslig vitamin som spelar en nyckelroll i kroppen. Här är fyra funktioner där D-vitamin spelar roll:
- Stärker immunförsvaret
- Främjar upptaget av kalcium – viktigt för skelett och tänder
- Stödjer muskelfunktion
- Påverkar humör och hjärnfunktion
Under höst-, och vinterhalvåret samt i början av våren behövs ofta ett D-vitamintillskott eftersom kroppen har svårt att producera D-vitamin via solljuset vilket det är vanligt att vi har begränsad tillgång till i Norden under denna period.
Då är det bäst tid att ta D-vitamintillskottet
Den bästa tiden att ta D-vitamin är tillsammans med dagens största måltid – vilket oftast är lunch eller middag. Eftersom D-vitamin är fettlösligt behöver tillskottet tas med fett för att kroppen ska kunna ta upp det ordentligt.
Tips: Livsmedel som exempelvis avokado, olivolja, ägg eller lax innehåller fett – dessa är bra källor att inta samtidigt som du tar ditt D-vitamintillskott för att maximera kroppens upptag.
5 saker att tänka på när du vill maximera intaget av D-vitamin
För dig som vill optimera kan det vara bra att tänka på följande för att få bästa effekt:
1. Ta det med mat som innehåller fett
D-vitamin behöver fett för att kunna tas upp i tarmen. Därför är det bra att undvik att ta det på fastande mage – eller med bara vatten.
2. Välj rätt form av D-vitamin
D-vitamin finns främst som:
- D2 (ergokalciferol) – växtbaserad
- D3 (kolekalciferol) – animalisk eller vegansk, mer biotillgänglig
Av dessa två varianter är D3 mer effektivt, och det är den form som kroppen själv producerar via solen.
3. Ta det regelbundet – helst dagligen
Kroppen lagrar visserligen D-vitamin, men genom ett dagligt intag behåller du jämnare nivåer. Stora veckodoser är mindre fördelaktiga om inte läkarordinerade.
4. Undvik att kombinera med vissa läkemedel
Vissa läkemedel kan minska upptaget av D-vitamin i tarmen, exempel på sådana läkemedel är kortison, kolesterolsänkande statiner och vissa viktminskningsmedel. Om du är osäker på vad som gäller just dig bör du rådgöra med din läkare.
5. Kombinera med magnesium och K2
För både ett optimalt upptag och optimal verkan behövs även tillräckliga nivåer av:
- Magnesium – magnesium hjälper till att aktivera D-vitamin i kroppen
- Vitamin K2 – vitamin K2 ser till att kalciumet hamnar i skelettet och inte i blodkärlen
Här är några vanliga tecken vid symtom på D-vitaminbrist
Har du funderingar kring om du får i dig tillräckligt med D-vitamin? Här är några vanliga symtom som kan uppstå vid D-vitaminbrist:
- Trötthet och låg energi
- Svagt immunförsvar
- Muskelvärk eller svaghet
- Nedstämdhet, särskilt under vinterhalvåret
Vill du veta om symtom vid D-vitaminbrist? Läs vår artikel D-vitaminbrist? Vi listar 10 vanliga symtom, och lär dig mer om varför D-vitamin är så viktigt för kroppen, vanliga symtom och vad som orsakar D-vitaminbrist.
Är dina D-vitaminnivåer lagom?
Tar du D-vitamintillskott i onödan? Genom ett blodprov som mäter dina D-vitaminnivåer får du svar på om du har adekvata nivåer av D-vitamin i din kropp.