Snabbversion
Lågt TSH kan indikera hypertyreos, vilket innebär en överaktiv sköldkörtel och symtom som hjärtklappning, viktnedgång och oro. Det kan även bero på central hypotyreos, graviditet eller överdosering av sköldkörtelmedicin.
Är det farligt med ett lågt TSH?Ett lågt TSH är oftast inte farligt i sig, men kan ge långsiktiga risker som hjärtproblem och benskörhet om det beror på en sköldkörtelrubbning.
Vad göra?Kontakta en läkare för utredning och kompletterande tester, som T3 och T4. Följ upp regelbundet vid konstaterad rubbning. Ett sköldkörtelprov kan ge insikt i din sköldkörtelfunktion.
Vad innebär ett lågt TSH?
Ett lågt TSH är ett tecken på att sköldkörteln producerar för mycket av andra sköldkörtelhormon som T3 och T4. Detta är ett tillstånd som kallas hypertyreos som leder till överaktiv ämnesomsättning och kan ge symtom som till exempel:
- Hjärtklappning
- Viktnedgång
- Ökad svettning
- Rastlöshet och oro
- Sömnproblem
Ibland kan även ett lågt TSH bero på att det finns en störning i hypofysen eller hypotalamus vilket minskar kroppens förmåga att stimulera sköldkörteln. Detta är ett tillstånd som kallas central hypotyreos, en ovanlig men allvarlig orsak som kräver specialistbedömning.
Ett lågt TSH kan uppstå naturligt hos gravida, särskilt under den första trimestern, på grund av hormonella förändringar. Detta är vanligtvis inte farligt men bör övervakas.
En annan orsak till lågt TSH-värde är hos personer som behandlas för hypotyreos och tar för mycket sköldkörtelmedicin. I sådana fall kan dosen behöva justeras.
Är det farligt med ett lågt TSH?
Det är inte farligt med ett lågt TSH men om det är kopplat till hypertyreos eller annan sjukdom kan det ge konsekvenser på lång sikt som till exempel hjärtproblem, benskörhet, kronisk trötthet och muskelsvaghet vilket gör det viktigt att följa upp och kontrollera sina värden.
Vad ska jag göra om mitt TSH är lågt?
Vid lågt TSH bör du kontakta en läkare för vidare utredning om orsaken samt om du behöver behandling. En läkare kan göra bedömningen om du behöver genomföra kompletterande tester som t.ex. mätningar av T3 (fritt trijodtyronin) och T4 (fritt tyroxin) för att bedöma din sköldkörtelfunktion mer noggrant. Om det konstateras att du har en sköldkörtelrubbning bör detta följas upp med regelbundna kontroller för att övervaka sköldkörtelns funktion och behandlingseffekt.
Så får du koll på dina sköldkörtelvärden
Få koll på ditt TSH-värde, T3 och T4 med vårt sköldkörteprov som ger dig insikt i din sköldkörtelfunktion.