Snabbversion
Ett högt TSH-värde är oftast ett tecken på att sköldkörteln inte producerar tillräckligt med hormoner, vilket kallas hypotyreos. Detta kan leda till en rad symtom som påverkar ditt välbefinnande. Vanliga tecken inkluderar: trötthet och och orkeslöshet, viktuppgång utan oförändrade matvanor, torr hud och sprött hår, frusenhet i normala temperaturer, långsam matsmältning och förstoppning samt depression eller nedstämdhet.
Höga TSH-värden upptäcks vanligtvis via ett blodprov och indikerar att hypofysen försöker stimulera en underaktiv sköldkörtel. Regelbunden kontroll av TSH är viktigt för att diagnostisera och behandla problem med sköldkörteln i tid.
Om du upplever dessa symtom är det viktigt att ta ett blodprov för att kontrollera dina värden och få rätt behandling vid behov.
TSH (tyreoideastimulerande hormon) är en del av kroppens hormonella system som reglerar metabolismen. TSH produceras av hypofysen, en liten körtel som sitter i hjärnan. Hypofysen fungerar som kroppens "överordnade kontrollcenter" för hormoner och signalerar till andra körtlar hur mycket hormon som behöver produceras.
Symtom vid högt TSH
Symtom vid höga TSH-värden uppstår på grund av den minskade mängden sköldkörtelhormoner i kroppen. Här är några vanliga symtom vid högt TSH att vara uppmärksam på:
- Håravfall
- Depression
- Känslig för kyla
- Trötthet
- Förstoppning
- Viktuppgång
Hur behandlar man högt TSH?
Högt TSH indikerar oftast en underfunktion i sköldkörteln, så kallad hypotyreos. Behandlingen består vanligtvis av att tillföra sköldkörtelhormon i form av läkemedel som Levaxin (levotyroxin). Medicineringen hjälper till att normalisera nivåerna av sköldkörtelhormoner och minskar symtomen. Det är viktigt att följa upp TSH-värdet genom att göra regelbundna kontroller med TSH blodprov för att säkerställ att dosen är rätt och att behandlingen fungerar optimalt.
Vad ska ett normalt TSH ligga på?
Ett normalt referensvärde för TSH är mellan 0,4–4,0 mIE/L. Värden kan dock variera något mellan olika laboratorier och beroende på ålder, kön och hälsotillstånd. För gravida kan referensvärdena vara något annorlunda.
Hur får man ner ett TSH-värde?
Ett högt TSH-värde beror oftast på en underproduktion av sköldkörtelhormon. För att sänka och stabilisera TSH krävs behandling med sköldkörtelhormon (levotyroxin) som direkt påverkar sköldkörtelns funktion. Andra viktiga faktorer som också kan ha effekt på ett högt TSH-värde är förändringar i livsstilen, som att till exempel minska stress.
Hur påverkas TSH av stress?
Stress kan indirekt påverka sköldkörtelfunktionen genom att störa kroppens hormonbalans. Kronisk stress kan höja nivåerna av kortisol, vilket kan hämma sköldkörtelhormonernas verkan och därmed påverka TSH-nivåerna. Även om stress inte direkt orsakar höga TSH-värden, kan det förvärra symtom relaterade till sköldkörtelrubbningar.
Vad ska TSH ligga på vid hypertyreos?
Vid hypertyreos, vilket innebär en överfunktion i sköldkörteln, är TSH oftast lågt, vanligtvis under 0,1 mIE/L. Detta eftersom kroppen försöker minska stimuleringen av en redan överaktiv sköldkörtel. För att diagnostisera hypertyreos tittar man ofta även på nivåerna av symtomen. Det är viktigt att följa upp TSH-värdet genom att göra regelbundna kontroller med T3 och symtomen. Det är viktigt att följa upp TSH-värdet genom att göra regelbundna kontroller med T4 i blodet.
Högt TSH och cancerI de allra flesta fallen är ett högt TSH värde relaterat till hypotyreos och inte till cancer. Det finns dock vissa fall där sköldkörtelcancer kan påverka TSH-nivåerna, särskilt om den påverkar körtelns förmåga att producera hormoner. Om du har högt TSH i kombination med andra varningstecken, som knölar på halsen, bör vidare undersökning göras tillsammans med din läkare.
Höga TSH-värden indikerar oftast hypotyreos
Hypotyreos är oftast den bakomliggande orsaken till höga TSH-värden, tillståndet behandlas med läkemedel som till exempel Levaxin. Om du misstänker att du har sköldkörtelrubbning kan ett blodprov av TSH tillsammans med andra sköldkörtelhormoner vara ett första steg för insikt i dina värden. Vid ett högt TSH-värde bör du konsultera din läkare för att få hjälp med vidare utredning, bedömning och eventuell behandling.