Hur vet man om man haft en hjärtinfarkt?

Hur vet man om man haft en hjärtinfarkt?

En hjärtinfarkt är en väldigt allvarlig medicinsk händelse som kräver omedelbar vård. Att känna igen tecken på en hjärtinfarkt kan vara helt livsavgörande. Men hur vet man egentligen om man har eller har haft en hjärtattack? Här går vi igenom vanliga symtom på en hjärtinfarkt men även vilka blodprover som används för att säkerställa en korrekt diagnos.

Snabbversion

En hjärtinfarkt är en mycket allvarlig medicinsk händelse som kräver omedelbar vård, och varje år drabbas cirka 25 000 personer i Sverige av en hjärtinfarkt. Av de som får en akut hjärtinfarkt dör 22 procent inom 28 dagar, vilket understryker vikten av snabb behandling. Män står för cirka 64 procent av alla akuta hjärtinfarkter, men kvinnor är inte heller undantagna från risk. Tack vare förbättrade behandlingsmetoder har överlevnaden ökat men att identifiera en hjärtinfarkt i tidigt skede är fortfarande avgörande för att rädda liv. I denna artikel går vi igenom vanliga symtom på en hjärtinfarkt och förklarar hur blodtesterna Troponin T och Kreatinkinas (CK) används för att säkerställa en diagnos.

Vanliga förekommande symtom vi en hjärtinfarkt

Det är viktigt att känna till att symtomen på en hjärtinfarkt kan variera. Ibland kan en hjärtinfarkt till och med vara "tyst", det vill säga asymptomatisk, och upptäckas först i efterhand genom medicinska undersökningar. Men de mest typiska symtomen inkluderar:

Bröstsmärta: Det vanligaste förekommande symtomet på en hjärtinfarkt är bröstsmärta. Smärtan kan kännas som ett tryck, klämma eller brännande känsla i bröstet. Den kan stråla ut till armarna, nacken, käken eller ryggen.

Andfåddhet: Andfåddhet kan uppstå både under vila och vid ansträngning. Det är ett vanligt symtom som ofta åtföljs av bröstsmärta.

Svettningar: Överdriven svettning utan någon uppenbar anledning kan vara ett tecken på en hjärtinfarkt.

Illamående och kräkningar: Många människor upplever illamående eller till och med kräkningar under en infarkt.

Yrsel eller svimning: Yrsel eller svimning kan förekomma på grund av otillräcklig blodtillförsel till hjärnan.

Trötthet: En oförklarlig trötthet, särskilt hos kvinnor, kan vara ett tidigt tecken på en hjärtinfarkt.

Blodtesterna Troponin T och Kreatinkinas (CK)

Vad är Troponin T?

Troponin är ett protein som finns specifikt i hjärtmuskeln och spelar en viktig roll i muskelkontraktionen. När hjärtmuskeln skadas som vid en hjärtinfarkt, frigörs Troponin i blodet. Mätning av Troponin används för att diagnostisera hjärtinfarkter eftersom det är mycket specifikt för hjärtskada. Koncentrationen av Troponin kan förbli förhöjt i blodet i flera dagar efter en hjärtinfarkt, vilket gör det till ett pålitligt verktyg för att upptäcka även små hjärtskador i efterhand.

Vad är Kreatinkinas (CK)?

Kreatinkinas (CK) är ett enzym som finns i olika typer av muskelvävnad, inklusive skelettmuskler, hjärtmuskler och hjärnan. CK-MB är en specifik isoenzymform som huvudsakligen finns i hjärtat och frigörs i blodet när hjärtmuskeln skadas. Tidigare var CK-MB ett vanligt test för att diagnostisera hjärtinfarkt men på senare tid har det ofta ersatts av Troponin, eftersom Troponin T är mer hjärtspecifikt och kvarstår i blodet längre än CK, vilket gör det enklare att spåra skadan över tid.

Hur fungerar testerna?

Blodprov för både Troponin T och CK tas ofta flera gånger under några timmar för att övervaka förändringar i nivåerna. Om nivåerna av Troponin T eller CK-MB stiger över det normala indikerar det en skada på hjärtmuskeln, vilket hjälper till att bekräfta en hjärtinfarkt.

Vetenskapliga bevis

Flera studier har bekräftat att Troponin T-testet är ett av tillförlitliga verktygen för att diagnostisera hjärtinfarkter. Enligt forskning publicerad i The New England Journal of Medicine har förhöjda nivåer av Troponin T visat en stark koppling till risken för framtida kardiovaskulära händelser. Trots att Troponin T-testet numera är standarden, kan CK-MB ibland användas som ett komplement, särskilt i fall där Troponin-resultaten är oklara eller behöver kompletteras med ytterligare information om hjärtmuskelns status.

När ska jag söka vård?

Om du upplever något av de ovan nämnda symptomen bör du omedelbart söka medicinsk vård. Tidig behandling kan minska skadorna på hjärtat och öka dina chanser till återhämtning.

Förebyggande åtgärder

För att minska risken för en hjärtinfarkt bör du:

  • Äta en hälsosam kost rik på frukt, grönsaker och fullkorn.
  • Motionera regelbundet.
  • Undvika rökning.
  • Hantera stress genom meditation eller andra avslappningsmetoder.
  • Kontrollera ditt blodtryck och kolesterol regelbundet.

Relaterade tester

Kreatinkinas
  • Mäter din nivå av kreatinkinas.
  • Muskelhälsa och skadebedömning.
  • Indikation för hjärtinfarktrisk.

79 kr

Troponin T
Test för hjärtmuskelskada

Troponin T

  • Troponin T vid misstanke om hjärtskada.
  • Hjälper till att identifiera hjärtinfarkt.
  • Blodprov för analys av hjärtmuskelskada.

270 kr