✨Få 15% rabatt, ange kod NYSTART2025

Så fungerar binjurarna – och vad som händer i kroppen när de inte gör det

Så fungerar binjurarna – och vad som händer i kroppen när de inte gör det

Binjurarna är två små livsviktiga organ som spelar en avgörande roll för vår hälsa. Här går vi igenom binjurarnas funktion och symptom vid olika tillstånd och sjukdomar som kan kopplas till dem.

Kortisol
Kortisol stresshormon

Kortisol

239 kr190 kr

Snabbversion

Vad gör binjurarna?

Ovanpå njurarna sitter två små och trekantiga körtlar, en på varje njure, dessa är binjurarna. De tillhör det endokrina systemet och ansvarar för att producera olika hormoner som påverkar nästan alla kroppens funktioner. Binjurarna består av två huvuddelar:

  • Binjurebarken: Tillverkar kortisol (stresshormon), aldosteron (reglerar blodtryck och vätskebalans) och könshormoner.
  • Binjuremärgen: Producerar adrenalin och noradrenalin, som hjälper kroppen att hantera stress och reglerar blodtryck och hjärtfrekvens.

Symptom och tecken på problem med binjurarna

Så, vad händer om binjurarna inte fungerar? Då kan det orsaka olika symptom, som ibland även syns i ansiktet. Här är några vanliga tecken:

Trötthet, viktnedgång, lågt blodtryck och mörkare hudpartier är symptom som kan bero på Addisons sjukdom, vilket är en sällsynt kronisk sjukdom som påverkar binjurarna. Sjukdomen resulterar i otillräcklig produktion av kortisol och aldosteron.

Symptom som rundare ansikte (“månansikte”), viktuppgång – särskilt runt buken och tunn hud och blåmärken kan uppstå vid Cushings syndrom som beror på ett högt kortisolvärde.

En annan vanlig term som ofta används för att beskriva problem med binjurarna är binjureutmattning. Ett tillstånd då kroppens förmåga att hantera stress påstås vara nedsatt på grund av att binjurarna blivit "uttröttade". Enligt förespråkare leder långvarig stress till att binjurarna inte kan producera tillräckligt med kortisol, vilket resulterar i symptom som kronisk trötthet, svårigheter att hantera stress, yrsel, sötsug och saltbegär.

Trots att många människor upplever dessa symtom är binjureutmattning inte en erkänd medicinsk diagnos. Det beror på att det inte finns några vetenskapliga belägg för att binjurarna faktiskt blir uttröttade eller slutar fungera normalt på grund av stress. Forskning har istället visat att kroppens stressreaktion är mer komplex och att symtomen kan bero på andra orsaker.

Kan binjurarna drabbas av cancer?

Ja, även om det är ovanligt kan binjurarna drabbas av cancer, binjurebarkscancer. Symptom på detta inkluderar buksmärta, förstorade binjurar vilket ofta upptäcks via röntgen och hormonella obalanser som till exempel överproduktion av kortisol eller aldosteron.

Vad innebär förstorade binjurar?

Förstorade binjurar kan bero på flera saker, bland annat tumörer, överaktivitet eller infektioner. Det kräver ofta vidare utredning med blodprover, hormontester och bilddiagnostik.

När ska du söka vård?

Vid misstanke om att du har problem med dina binjurar är det viktigt att söka vård. Tecken som bör utredas är:

  • Uttalad trötthet som inte går över med vila
  • Plötslig viktförändring
  • Hudförändringar
  • Oförklarliga blodtrycksproblem

Binjurarna är små men kraftfulla organ som spelar en central roll i att reglera kroppens funktioner, inklusive stresshantering, blodtryck och vätskebalans.

Om du har symtom som oroar dig, som extrem trötthet, oförklarlig viktförändring eller långvarig stresskänslighet, bör du kontakta en läkare. För att få insikt i din hormonbalans kan du överväga att ta ett kortisoltest, som visar om dina kortisolnivåer är normala, höga eller låga. Det är dock viktigt att resultaten tolkas av en läkare, eftersom kortisolnivåer varierar över dygnet och påverkas av flera faktorer utöver binjurarnas funktion.

Relaterade tester

-20%
Kortisol
Kortisol stresshormon

Kortisol

  • Mäter din nivå av kortisol (stesshormon).
  • Identifierar kortisolbrist eller överproduktion.
  • Få ökad insikt av din kortisolproduktion.

239 kr190 kr