Snabbversion
Förlossningsdepression är djupare och mer långvarig än den kortvariga "babyblues" som många nya mammor upplever. Enligt nya studier drabbas 10-20% av alla gravida av perinatal depression, antingen före eller efter förlossningen.
Symtom inkluderar:- Ihållande sorg och ångest
- Förlust av intresse för aktiviteter
- Irritabilitet och frustration
- Sömnproblem och aptitförändringar
- Svårigheter att koncentrera sig
- Tankar på självskada
Kombination av hormonförändringar, inklusive snabb minskning av östradiol och progesteron, ökat stresshormon (kortisol), brist på sömn, nytt föräldraskap, genetik och brist på stöd.
Behandling:En mix av psykoterapi, medicinering och stödgrupper är effektivt. Viktigt att söka hjälp tidigt.
Kom ihåg, det är ett medicinskt tillstånd och inget tecken på svaghet. Sök vård om du känner igen dig i symtomen.
Detta tillstånd går utöver vad som ofta kallas "babyblues" – en kortvarig period av emotionell instabilitet och gråtighet som många nya mammor upplever. Medan "babyblues" vanligtvis försvinner inom några dagar till en vecka efter förlossningen, är postpartum depression mer allvarlig och långvarig. Ny studie visar att 10-20% av alla gravida kvinnor drabbas av någon form av perinatal depression, vilket inkluderar både antepartum-depression (diagnostiserad före förlossningen) och postpartum-depression (diagnostiserad efter förlossningen).
Symtom på förlossningsdepression
Symtomen på förlossningsdepression kan variera men inkluderar ofta:
- Ihållande sorgsenhet, ångest eller tomhetskänsla
- Förlust av intresse eller nöje i aktiviteter, inklusive brist på intresse för barnet
- Irritabilitet, frustration eller extrem ilska
- Känslor av värdelöshet, skuld eller otillräcklighet
- Sömnproblem, antingen sömnlöshet eller att sova för mycket
- Ändringar i aptit eller vikt
- Svårigheter att koncentrera sig eller fatta beslut
- Tankar på att skada sig själv eller barnet.
Orsaker till förlossningsdepression
De exakta orsakerna till postpartum depression är inte helt kända, men en kombination av fysiska, emotionella och livsstilsrelaterade faktorer anses bidra. En dramatisk förändring i hormonnivåerna efter förlossningen, inklusive en snabb minskning av hormoner som till exempel östradiol och progesteron eller ökade nivåer av stresshormonet kortisol, tros spela en roll. Andra faktorer kan inkludera brist på sömn, stress från nya föräldraskapet, genetisk predisposition för depression, och brist på stöd från partner, familj och vänner.
Behandling av förlossningsdepression
Behandlingen av förlossningsdepression, postpartum depression, kan innefatta en kombination av psykoterapi, medicinering (som antidepressiva medel), och stödgrupper. Det är viktigt för kvinnor som upplever symtom att söka hjälp så tidigt som möjligt för att få den hjälp och det stöd de behöver. Med rätt behandling kan de flesta kvinnor återhämta sig helt från förlossningsdepressionen.
Sök hjälp om du mår dåligt
Det är viktigt att komma ihåg att postpartum depression är ett medicinskt tillst ånd och inte ett tecken på bristande moderskap eller personlig svaghet. Om du eller någon du känner uppvisar tecken på förlossningsdepression, vänd dig till en vårdcentral för att få rätt hjälp och behandling.