Snabbversion
Postpartum tyreoidit är en inflammation i sköldkörteln som drabbar ca 5-10% av alla nyblivna mammor efter graviditet. Det kan leda till en tillfällig ökning av sköldkörtelhormoner följt av en period med för låg produktion.
Symtom på sköldkörtelproblem efter förlossning
Symtom kan inkludera trötthet, viktuppgång, och depression, vilket kan förväxlas med postpartum depression eller vanlig nyföddstress.
Tillståndet tros bero på immunologiska förändringar under och efter graviditet, med ökad risk hos kvinnor med tidigare sköldkörtelproblem eller autoimmuna sjukdomar.
Diagnos och behandling
Diagnos sker via blodprov som mäter TSH, T3 och T4. Behandling kan innefatta läkemedel för att stabilisera sköldkörtelhormonnivåerna.
Viktigt att diskutera symtom på sköldkörtelrubbning och depression med vården för rätt hjälp och behandling.
Postpartum tyreoidit är en form av tyreoidit, även känd som sköldkörtelinflammation, som kan uppstå efter graviditet och påverkar ungefär 5 till 10 procent av alla nyblivna mödrar. Detta tillstånd karaktäriseras av en inflammation i sköldkörteln och kan leda till en tillfällig ökning av sköldkörtelhormonerna i blodet (tyreotoxikos), följt av en period där för lite sköldkörtelhormon produceras (hypotyreos).
Symtom vid sköldkörtelproblem efter förlossningen
Symtomen på hypotyreos kan inkludera trötthet, viktuppgång, koncentrationssvårigheter, torr hud, håravfall och depression. Eftersom dessa symtom kan likna dem för postpartum depression eller de vanliga utmaningarna av att ta hand om en nyfödd, kan det vara svårt att direkt identifiera problemet som relaterat till sköldkörteln.
Den exakta orsaken till postpartum tyreoidit är inte helt förstådd, men det tros vara relaterat till de immunologiska förändringarna som sker under och efter graviditet. Kvinnor med en historia av sköldkörtelproblem eller andra autoimmuna sjukdomar löper större risk att utveckla tillståndet.
Blodprov kan påvisa obalans i sköldkörteln
Diagnos av postpartum tyreoidit baseras vanligtvis på symtom och blodprov som mäter nivåerna av sköldkörtelstimulerande hormon (TSH) och andra sköldkörtelhormoner som T3 och T4. Behandlingen kan inkludera läkemedel för att normalisera sköldkörtelhormonnivåerna, beroende på om kvinnan upplever hyper- eller hypotyreosfasen av tillståndet.
Om du upplever symtom på sköldkörtelrubbning och depression är det viktigt att du diskuterar dessa med din barnmorska eller läkare för att få hjälp. Om du har drabbats av en sköldkörtelrubbning kan behandling avhjälpa och förbättra symtomen, även de som rör ditt humör och välbefinnande.