Så påverkas sköldkörteln under klimakteriet

Så påverkas sköldkörteln under klimakteriet

Klimakteriet är en naturlig del av åldrandet, men det innebär också betydande hormonella förändringar som kan påverka sköldkörtelfunktionen. Många kvinnor upplever symtom som kan kopplas till både klimakteriet och sköldkörtelsjukdomar vilket ibland gör det svårt att avgöra orsaken till besvären. Dessa förändringar kan påverka både det fysiska och psykiska välmåendet, och tidig upptäckt samt rätt behandling är avgörande för att upprätthålla en god livskvalitet under övergångsperioden.

Sköldkörtelprov
Hormontest sköldkörtel

Sköldkörtelprov

349 kr295 kr

Snabbversion

Sköldkörtelns funktion under klimakteriet

Sköldkörteln, som reglerar kroppens ämnesomsättning, påverkas av de hormonella förändringar som uppstår under klimakteriet. Minskade nivåer av östrogen kan störa sköldkörtelns funktion och leda till en underaktiv sköldkörtel hypotyreos eller överaktiv sköldkörtel hypertyreos. Enligt forskning kan kvinnor i klimakteriet löpa högre risk för hypotyreos, vilket ytterligare kan förvärra vanliga klimakteriesymtom som trötthet, viktökning och inte minst humörsvängningar.

Enligt en studie publicerad i Journal of Thyroid Research 2011, kan minskade östrogennivåer under klimakteriet påverka sköldkörtelreceptorer och därmed sköldkörtelns funktion. Det är därför viktigt att regelbundet övervaka sköldkörtelvärden hos kvinnor i övergångsåldern, särskilt om symtom uppstår som påverkar vardagen.

Klimakteriets effekt på sköldkörteln

Hormonsvängningarna som sker i klimakteriet kan också påverka kroppens reaktion på sköldkörtelhormoner. Låga östrogennivåer kan minska känsligheten för sköldkörtelhormoner, vilket gör att symtom från sköldkörtelrubbningar blir mer uttalade. Dessutom kan kvinnor som redan har en sköldkörtelsjukdom, såsom Hashimotos tyreoidit, uppleva en ökad intensitet av sina symtom.

Förekommande symtom och likheter

Symtomen på sköldkörtelrubbningar och klimakteriet överlappar ofta, vilket kan försvåra en korrekt diagnos. Här är några vanliga symtom som kan förekomma vid båda tillstånden:

  • Trötthet och energibrist
  • Viktuppgång eller svårighet att gå ner i vikt
  • Humörsvängningar och depression
  • Minnesproblem och koncentrationssvårigheter
  • Förändrad kroppstemperatur, som känslor av kyla eller värmevallningar

Om du upplever dessa symtom är det viktigt att prata med en läkare, eftersom en korrekt diagnos kan vara avgörande för att få rätt behandling.

Så kan du hantera eventuella symtom

Att hantera symtom från både klimakteriet och sköldkörtelrubbningar kan kräva en kombination av medicinska insatser, livsstilsförändringar och egenvård. Här är några praktiska steg för att lindra och hantera dessa besvär:

  • Läkarbesök för kontroll av dina sköldkörtelhormoner

    Boka in regelbundna hälsokontroller för att övervaka sköldkörtelvärden (TSH, fritt T4 och T3) och andra hormonnivåer. Detta är särskilt viktigt om du redan har en sköldkörtelsjukdom eller upplever symtom som kan tyda på hormonell obalans. Läs mer om vårt populäraste sköldkörtelprov.

  • Förbättring av kost och näringsämnen

    Stöd din sköldkörtel och allmänna hälsa med en balanserad kost. Livsmedel rika på jod, selen och zink, som fisk, ägg, nötter och fullkornsprodukter, kan bidra till att bibehålla en stabil sköldkörtelfunktion.

  • Fysisk aktivitet

    Regelbunden fysisk aktivitet, som promenader, yoga eller styrketräning, kan lindra både klimakterie- och sköldkörtelrelaterade symtom. Motion förbättrar också humör och sömnkvalitet.

  • Stresshantering

    Stress kan förvärra både klimakterie- och sköldkörtelsymtom. Prova avslappningstekniker som meditation, djupandning eller mindfulness för att minska stressnivåerna.

  • Hormonbehandling

    I vissa fall kan hormonbehandling (HRT) hjälpa till att lindra klimakteriebesvär, men det bör diskuteras med din läkare, särskilt om du har en sköldkörtelsjukdom.

Relaterade tester

-15%
Super
deals
Sköldkörtelprov
Hormontest sköldkörtel

Sköldkörtelprov

  • Sköldskörteltest som mäter tre olika sköldkörtelhormon.
  • Analys av sköldkörtelhormonerna T3, T4 och TSH.
  • Ger dig insikt om en eventuell obalans av dina sköldkörtelhormoner.
  • Identifierar om du har en under- eller överaktiv sköldkörtel.

349 kr295 kr