Vad är ägglossning?
Ägglossning är den centrala händelsen i kvinnans menstruationscykel och kallas även för midcykelfas eller(ovulationsfasen). Det är den tidpunkt då ett moget ägg eller äggcell frigörs från en av äggstockarna för att transporteras in i äggledaren. Äggledaren är vägen till livmodern där det eventuellt kan befruktas av spermier. Ägglossningen är normalt en engångshändelse under varje menstruationscykel. Det är en av de viktigaste tidpunkterna för kvinnor som vill bli gravida eftersom att chansen att bli gravid är som störst under ägglossning.
När har man ägglossning?
Tidpunkten för ägglossningen kan variera men inträffar ca 14 dagar innan du får mens. Det flesta kvinnor har en menstruationscykel som varar i 28-32 dagar. Genom att räkna ut när du har ägglossning kan du skapa bättra förutsättningar för att bli gravid eller om du helt enkelt vill ha en bättre förståelse för din menstruationscykel. Om din menstruationscykel är regelbunden kan du använda dig av "kalendermetoden". Börja med att notera den första dagen av din senaste menstruation och räkna sedan dagar tills du når din nästa menstruation. Ägglossning sker normalt mitt i cykeln vanligtvis runt dag 14, förutsatt att du har en 28-dagars cykel. Om din cykel är längre eller kortare kan du justera beräkningen.
Vad händer i kroppen under ägglossningen?
Ägglossningen inleds med en mognad av en äggcell i en av äggstockarna. När äggcellen är tillräckligt mogen frigörs äggcellen och transporteras vidare in i äggledaren. Det är i äggledaren som ägget kan möta spermier för att eventuellt befruktas.
Ägglossningen är framförallt utlöst av en ökning av hormonet LH (luteiniserande hormon) i kroppen. Denna ökning sker generellt 24 till 36 timmar innan själva ägglossningen inträffar. När ägget har släppts kan det därefter överleva i upp till ca 24 timmar vilket innebär att fönstret för en eventuell befruktning är relativt kort. Förutsatt att befruktningen genomförs och inget annat inträffar kommer ägget att fästas i livmodern för att vidareutvecklas till ett embryo.
Hur påverkas hormoner under ägglossning?
Under ägglossningsfasen är det framförallt hormonet LH (luteiniserande hormon) som utlöser ägglossningen. LH ökar dramatiskt strax innan ägglossningen. Hormonet progesteron börjar också att öka och förbereder livmoderslemhinnan för att ta emot ett eventuellt befruktat ägg.
Denna hormonella process är avgörande för att säkerställa att kroppen är redo för graviditet om befruktning inträffar. Om ägget inte blir befruktat minskar produktionen av progesteron och leder till en ny menstruationscykel.
Symtom och besvär under ägglossning
Det är vanligt förekommande att kvinnor upplever symtom och besvär relaterat till ägglossningsfasen. Dessa kan inkludera en tydlig ökning i mängden livmoderhalsslem, ökad sexuell lust, ökad känslighet i brösten, och eventuellt mild smärta eller obehag i nedre buken. Denna smärta, känd som mittelschmerz, uppstår ofta på den sida där ägget släpps.
Alla kvinnor upplever inte några symtom under ägglossningen och vissa kan vara mer känsliga än andra. Det är också möjligt att förväxla ägglossningssymtom med PMS-symtom så det är viktigt att följa sin egen kropp och menstruationscykel noggrant om man försöker bli gravid och eller undvika en eventuell graviditet. Ägglossningsfasen är en spännande tid i kvinnans menstruationscykel och har en avgörande roll för reproduktionen. Genom att förstå ägglossningen och processerna som inträffar i kroppen kan du få en ökad insyn och därmed en bättre förståelse över din hälsa.