Lutealfas - Den avslutande delen av menstruationscykel

Lutealfas - Den avslutande delen av menstruationscykel

Många kvinnor har ingående kunskap om de olika stadierna av sin menstruationscykel men den avslutande perioden, lutealfasen, är kanske mindre bekant? Vad är lutealfasen och vad händer egentligen i kroppen under denna fas? I denna artikel beskriver vi lutealfasen, dess hormonella processer och förekommande symtom och besvär.

Vad är Lutealfas och när börjar den?

Lutealfasen är den sista delen av kvinnans menstruationscykel. Det är perioden som inträffar strax efter ägglossningen och varar fram till början av nästa menstruationsperiod. För de flesta kvinnor varar lutealfasen i cirka 12 till 14 dagar men längden kan variera individuellt.

Under lutealfasen förbereder kvinnokroppen för en eventuell graviditet. Om äggcellen som släpptes under ägglossningen befruktas av spermier så fäster den sig vanligtvis i livmodern under lutealfasen och processen för att utveckla ett embryo startar. Om befruktning inte sker kommer kroppen att förbereda sig för en ny menstruationscykel.

Vad händer i kroppen under Lutealfasen

Lutealfasen inleds med ägglossningen då en äggcell släpps från äggstocken och därefter förflyttas till äggledaren. Om ägget blir befruktat fäster det sig i livmodern och utvecklas till ett embryo. Samtidigt börjar en temporär körtel (corpus luteum) som har bildats från äggfollikelen som ägget kom från att producera hormoner som progesteron.

Progesteronet är det centrala hormonet under lutealfasen då det påverkar livmoderslemhinnan för att ta emot ett befruktat ägg. Processen resulterar i att slemhinnan blir tjockare och mer närande. Progesteron hjälper även till att förhindra att nya ägglossningar inträffar under lutealfasen vilket skulle kunna leda till parallella graviditeter.

Om ägget inte blir befruktat minskar produktionen av progesteron vilket leder till att livmoderslemhinnan gradvis förtvinar och slutligen utsöndras. Detta är vad som resulterar i menstruationen och starten på en ny menstruationscykel.

Hormonell process och inverkan under lutealfas

Under lutealfasen påverkar hormoner framförallt progesteron och östrogen många av de fysiologiska processerna. Progesteron ansvarar främst för att upprätthålla en eventuell graviditet och förhindra nya ägglossningar. Östrogenet hjälper till att förbereda livmoderslemhinnan för att vara mottaglig vid eventuell implantation om en befruktning inträffar.

Den hormonella balansen under lutealfasen är högkänslig och kan påverkas av flera faktorer. Om en kvinna upplever eller lider av hormonella obalanser kan det påverka förmåga att bli gravid samt orsaka symtom som premenstruellt syndrom (PMS).

menstruationscykeln-lutealfasen

Symtom och besvär under Lutealfas

Lutealfasen kan för många kvinnor vara förenad med specifika symtom och besvär. Förekommande symtom inkluderar bröstspänningar, humörsvängningar, irritabilitet, svullnad och ömhet i brösten, samt förstärkta PMS-symtom. Vissa kvinnor kan även uppleva symtom som huvudvärk, migrän, trötthet, buksmärta och minskad sexuell lust.

Det är viktigt att komma ihåg att symtomen kan vara högst individuella och vissa kan vara mer känsliga för hormonella förändringar än andra. Om symtomen upplevs som besvärliga och påverkar din livskvalitet kan det vara en bra idé att testa din hormonella balans under lutealfas i syfte att få inblick om dina hormoner och vidare konsultera en läkare eller gynekolog för att diskutera möjliga behandlingsalternativ.

Relaterade tester

-15%
Östrogen- och progesteron
Hormontest östrogen och progesteron

Östrogen- och progesteron

  • Mäter dina östrogennivåer.
  • Mäter dina progesteronnivåer.
  • Värden kan användas vid bedömning av hormonell obalans.

329 kr279 kr

FSH Follikelstimulerande hormon
  • Mäter din nivå av follikelstimulerande hormon.
  • FSH-prov analys av Follitropin.
  • Få ökad insikt om din fortplantningsförmåga.

169 kr

LH Luteiniserande hormon
  • Analys av luteiniserande hormon LH.
  • Få mer insikt om din hormonella balans.
  • Identifiera infertilitet och onormalt låg sexlust
  • Kan även påverka din testosteronnivå

119 kr