Snabbversion
PhenoAge-metoden är utvecklad av forskare inom åldringsforskning i syfte att uppskatta biologisk ålder utifrån specifika blodbiomarkörer. Den här metoden baseras på kliniska blodvärden som speglar kroppens hälsotillst ånd och åldrande. Biomarkörerna inkluderar röda blodkroppar, albumin, glukos, CRP, lymfocyter och kreatinin. PhenoAge-metoden kan genom resultatet av dessa markörer ge en mer nyanserad bild av fysiologiskt åldrande än den kronologiska åldern.
PhenoAge-metoden kan användas av läkare för att bedöma risk för åldersrelaterade sjukdomar, förutsäga långsiktig hälsa och följa effekter av livsstilsförändringar. Det är möjligt att förbättra sin biologiska ålder genom hälsosam livsstil, inklusive näringsrik kost, regelbunden motion, god sömn, stresshantering och att undvika rökning och alkohol. Metoden ger en individanpassad insikt i biologiskt åldrande och kan fungera som ett verktyg för att optimera långsiktig hälsa.
Hur fungerar PhenoAge-metoden?
PhenoAge beräknas utifrån kliniska blodvärden som är kopplade till hälsa, åldrande och dödlighet. De viktigaste biomarkörerna som används i formeln inkluderar:
- Albumin (markör för leverfunktion och näringsstatus)
- Glukos (blodsocker, kopplat till metabolism och diabetesrisk)
- C-reaktivt protein (CRP) (inflammationsmarkör)
- Lymfocyter (del av immunförsvaret)
- MCV (medelcellvolym) (kopplat till blodcellsproduktion och syretransport)
- Röda blodkroppar, fördelningsbredd (RDW) (speglar blodets syrebärande kapacitet)
- Totalt leukocytantal (WBC, vita blodkroppar) (visar immunsystemets aktivitet och kan indikera infektion eller inflammation)
- Kreatinin (visar njurfunktion)
- Alkaliskt fosfatas (ALP) (kan indikera lever- och skelettmetabolism)
Efter ett blodprov och analys av markörerna som ingår i biologisk ålder sätts dessa värden in i en statistisk modell för att beräkna Phenotypic Age (PhenoAge), detta ger sedan en uppskattning av en persons verkliga fysiologiska ålder.
Vad används PhenoAge till?
Räcker det inte med att veta när man är född för att förstå hur gammal man är? Jo, men genom att använda PhenoAge kan man få djupare insikt i kroppens biologiska åldrande som i sin tur kan indikera hur en persons leverne påverkar hälsan. Så här kan PhenoAge användas:
- Riskbedömning för sjukdomar: Kan indikera ökad risk för åldersrelaterade sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, cancer och diabetes.
- Långtidsprognos för hälsa: Personer med en högre PhenoAge än sin faktiska ålder har ofta en ökad dödlighetsrisk och större sannolikhet att utveckla sjukdomar.
- Hälsostyrning och livsstilsförändringar: Kan användas för att följa effekterna av kost, träning och andra livsstilsförändringar på biologiskt åldrande.
Hur skiljer sig PhenoAge från andra biologiska åldersmått?
Till skillnad från epigenetiska klockor (t.ex. Horvath-klockan), som bygger på DNA-metylering, baseras PhenoAge på kliniska blodbiomarkörer, vilket gör den mer tillgänglig och praktisk för användning i kliniska miljöer.
Kan man sänka sin PhenoAge?
Ja, genom att förbättra sin metabola hälsa, minska inflammation och förbättra sitt immunförsvar kan man teoretiskt sett minska sin biologiska ålder enligt PhenoAge-metoden. För att förbättra sin biologiska ålder kan följande vara värt att arbeta med:
- hälsosam kost (antiinflammatorisk, med mycket grönsaker och omega-3)
- regelbunden träning
- god sömnkvalitet
- stresshantering
- undvika rökning och alkohol i stora mängder.
Sammanfattningsvis är PhenoAge en metod för att mäta biologisk ålder baserat på blodbiomarkörer. Metoden kan användas för att identifiera hälsorisker, följa effekten av livsstilsförändringar och ge en mer individuell bild av åldrande än den kronologiska åldern.