Vad är homocystein?
Homocystein är en aminosyra som bildas som en biprodukt i kroppen när man bryter ner metionin, en annan aminosyra. Normalt sett omvandlas homocystein till andra ämnen, men om det finns en brist på viktiga näringsämnen som folsyra, vitamin B12 och vitamin B6, kan homocysteinet ackumuleras i blodet. Höga nivåer av homocystein i blodet har associerats med ökad risk för hälsoproblem som hjärt-kärlsjukdomar, stroke och vissa typer av sjukdomar i nervsystemet.
Vad kan ett förhöjt homocysteinvärde bero på?
Den vanligaste orsaken till ett förhöjt homocysteinvärde är nedsatt njurfunktion, detta är något alla får när man blir äldre. Förhöjt homocysteinvärde uppstår också vid brist på folsyra eller vitamin B12 (kobalamin) eller B6 som ofta orsakas av undernäring eller minskat upptag av näring från tarmen. Det kan även bero på livsstilsfaktorer som till exempel stress och rökning eller dålig kost och dryck som stora mängder te, kaffe eller alkohol, fet mat och brist på fisk och grönsaker.
Personer med låg ämnesomsättning, psoriasis, njursjukdom eller personer som intar läkemedel innehållandes verksamma ämnet metformin (används mot diabetes typ 2) eller omeprazol (mot halsbränna och magsår) kan få förhöjt homocysteinvärde.
Låg ämnesomsättning och benskörhet är sjukdomar som kan göra att man får ett förhöjt homocysteinvärde.
Vad kan ett lågt homocysteinvärde bero på?
Ett lågt värde av homocystein kan indikera att det finns tillräckligt med vitaminer B6, B12 och folat i kroppen. Homocystein är en aminosyra som bildas från metionin och nivåerna i blodet påverkas av näring och genetik.