Faecalibacterium prausnitzii
Tarmfloran är ett komplext ekosystem som spelar en avgörande roll för vår allmänna hälsa. En av de mest betydelsefulla bakterierna i detta system är Faecalibacterium prausnitzii. Denna bakterie har visat sig ha flera olika hälsofördelar inklusive näringstillförsel till tjocktarmens slemhinna, antiinflammatoriska egenskaper och förbättrad insulinkänslighet. Låt oss dyka djupare in i vetenskapen bakom dessa påståenden och hur du kan gynna din hälsa genom att främja denna bakterie.
Näring till tjocktarmens slemhinna
Faecalibacterium prausnitzii producerar smörsyra (butyrat), en kortkedjad fettsyra som är en viktig energikälla för cellerna i tjocktarmens slemhinna. En studie publicerad i FEMS Microbiology Letters visar att denna bakterie spelar en central roll i att upprätthålla slemhinnans integritet och funktion (1). Smörsyra har också visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper, vilket bidrar till en hälsosam tarmmiljö.
Anti-inflammatoriska egenskaper
Inflammation är en naturlig del av kroppens försvarssystem, men kronisk inflammation kan leda till flera hälsoproblem. Faecalibacterium prausnitzii har visat sig ha kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper. En studie publicerad i Inflammatory Bowel Diseases fann att låga nivåer av denna bakterie var associerade med inflammatoriska tarmsjukdomar som Crohns sjukdom och Ulcerös kolit (3). Genom att öka mängden Faecalibacterium prausnitzii i tarmen kan man potentiellt minska inflammationen och förbättra tarmhälsan.
Minskad fettvävsinflammation
Ökad mängd fettvävnad är ofta kopplad till låggradig inflammation, vilket kan leda till metaboliska sjukdomar som typ 2-diabetes. En studie publicerad i Diabetes fann att högre nivåer av Faecalibacterium prausnitzii var associerade med minskad fettvävsinflammation (4). Detta innebär att genom att främja denna bakterie kan man potentiellt minska risken för metaboliska sjukdomar.
Förbättrad insulinkänslighet
Insulinkänslighet är en avgörande faktor för att upprätthålla blodsockernivåerna inom ett hälsosamt spann. En studie publicerad i Mediators of Inflammation visade att högre nivåer av Faecalibacterium prausnitzii var kopplade till ökad insulinkänslighet hos personer med typ 2-diabetes (5). Detta innebär att genom att öka mängden av denna bakterie kan man potentiellt minska behovet av insulin och förbättra blodsockerregleringen.
Så kan du öka mängden Faecalibacterium prausnitzii
Här kommer några praktiska tips för hur du kan främja tillväxten av Faecalibacterium prausnitzii i din tarm:
Ät fiberrik mat: Livsmedel som fullkorn, frukt och grönsaker är rika på fibrer som fungerar som prebiotika, vilket gynnar tillväxten av goda bakterier.
Probiotika: Även om specifika probiotikatillskott med Faecalibacterium prausnitzii inte finns allmänt tillgängliga ännu, kan allmänna probiotikatillskott hjälpa till att balansera tarmfloran.
Undvik antibiotika: Antibiotika kan slå ut både goda och dåliga bakterier i tarmen. Använd dem endast när det är absolut nödvändigt.
Håll stressnivåerna låga: Kronisk stress kan påverka tarmfloran negativt. Praktisera avslappningstekniker som meditation eller yoga.
Slutsats
Faecalibacterium prausnitzii är en viktig komponent i vår tarmflora med flera hälsofördelar, inklusive näringstillförsel till tjocktarmens slemhinna, antiinflammatoriska egenskaper och förbättrad insulinkänslighet. Genom att följa några enkla tips kan du hjälpa till att främja denna goda bakterie och därmed förbättra din allmänna hälsa.
Vetenskapliga Referenser
Petra Louis Harry J. Flint. Diversity, metabolism and microbial ecology of butyrate-producing bacteria from the human large intestine. FEMS Microbiology Letters, Volume 294, Issue 1, 1 May 2009, Pages 1–8.
Miquel S, Martín R, Rossi O, Bermúdez-Humarán LG, Chatel JM, Sokol H, Thomas M, Wells JM, Langella P. Faecalibacterium prausnitzii and human intestinal health. Curr Opin Microbiol. 2013 Jun;16(3):255-61.
Sokol H, Seksik P, Furet JP, Firmesse O, Nion-Larmurier I, Beaugerie L, Cosnes J, Corthier G, Marteau P, Doré J. Low counts of Faecalibacterium prausnitzii in colitis microbiota. Inflamm Bowel Dis. 2009 Aug;15(8):1183-9.
Furet JP, Kong LC, Tap J, Poitou C, Basdevant A, Bouillot JL, Mariat D, Corthier G, Doré J, Henegar C, Rizkalla S, Clément K. Differential adaptation of human gut microbiota to bariatric surgery-induced weight loss: links with metabolic and low-grade inflammation markers. Diabetes. 2010 Dec;59(12):3049-57.
Alessandra Puddu, Roberta Sanguineti, Fabrizio Montecucco, Giorgio Luciano Viviani. Evidence for the Gut Microbiota Short-Chain Fatty Acids as Key Pathophysiological Molecules Improving Diabetes. Mediators Inflamm. 2014; 2014: 162021. Published online 2014 Aug 17.