Förstå tarmflorans bakterier som bryter ner laktos
Laktosintolerans är ett vanligt problem som påverkar många människor världen över. Det innebär att kroppen har svårt att bryta ner laktos, en sockerart som finns i mjölk och mejeriprodukter. Men vad många inte vet är att vissa bakterier i vår tarmflora kan hjälpa till att bryta ner laktos och minska de obehagliga symtomen. Denna artikel kommer att utforska dessa bakterier och presentera vetenskapliga bevis samt praktiska råd för att förbättra din tarmhälsa.
Vad är laktosintolerans?
Laktosintolerans uppstår när kroppen saknar tillräckligt med enzymet laktas, som behövs för att bryta ner laktos i tunntarmen. När laktosen inte bryts ner ordentligt kan den fermenteras av bakterier i tjocktarmen, vilket leder till symtom som uppblåsthet, gaser och diarré.
Tarmfloran och laktosnedbrytning
Tarmfloran, eller mikrobiomet, består av biljoner mikroorganismer som lever i våra mag-tarmkanaler. Forskning har visat att vissa av dessa mikroorganismer har förmågan att bryta ner laktos till mindre komponenter som är lättare för kroppen att hantera.
Vetenskapliga bevis
Studie av Azcarate-Peril et al. (2017) - Denna studie undersökte effekten av kortkedjiga galaktooligosackarider på tarmfloran hos laktosintoleranta individer. Forskarna fann att dessa prebiotika kunde främja tillväxten av laktosnedbrytande bakterier, vilket minskade symtomen på laktosintolerans (1).
Studie av Goodrich et al. (2017) - En annan studie utforskade relationen mellan det mänskliga genomet och mikrobiomet. Forskarna identifierade specifika gener i vissa bakterier som gör dem kapabla att bryta ner laktos (2).
Studie av Martini et al. (1991) - Denna äldre studie undersökte olika stammar av mjölksyrabakterier i fermenterade mjölkprodukter såsom yoghurt. Resultaten visade att vissa stammar kunde förbättra in vivo-laktasaktiviteten hos individer med laktosintolerans (3).