Vad är Anti-Mylleriskt hormon?
AMH är ett könshormon som produceras av sertolicellerna i testiklarna hos män och granulosacellerna i äggstockarna hos kvinnor. Hormonet spelar en viktig roll i utvecklingen av det manliga och kvinnliga reproduktionssystemet.
Hos män är AMH nödvändigt för att undertrycka utvecklingen av de kvinnliga könsorganen under embryonala stadier och för att bidra till utvecklingen av testiklarna. Hos kvinnor reglerar AMH antalet äggblåsor som utvecklas i äggstockarna. Detta är viktigt för att upprätthålla fertilitet och reglera menstruationscykeln.
När en kvinna föds har hon en viss mängd äggblåsor. Denna mängd minskar med åldern och när antalet äggblåsor minskar tillräckligt mycket kommer kvinnan att gå in i klimakteriet. AMH-nivåerna i blodet kan användas som en indikator på antalet äggblåsor som finns kvar i äggstockarna. Låga nivåer av AMH kan indikera en minskning av antalet äggblåsor och därmed minska möjligheterna till graviditet.
Varför analyseras AMH-nivåerna?
Analys av Anti-Mullerskt hormon användas framförallt för att ge dig en insikt i din reproduktionsförmåga och fertilitet. Hos kvinnor kan höga nivåer av AMH indikera polycystiskt ovariesyndrom (PCOS), ett tillstånd som påverkar fertiliteten och kan orsaka hormonella obalanser. Hos män kan låga nivåer av AMH vara ett tecken på infertilitet eller andra medicinska tillstånd som påverkar reproduktionssystemet.
AMH-nivåer användas även för att bedöma risken för äggstockscancer hos kvinnor. Höga nivåer av AMH kan indikera en ökad risk för äggstockscancer, särskilt hos kvinnor som har en ärftlig benägenhet för sjukdomen.
AMH-nivåer kan också användas för att övervaka hormonbehandlingar vid genomgång av en könskorrigering. Hos transmän kan AMH-nivåerna användas för att övervaka effekterna av testosteronbehandling på reproduktionssystemet.
Referensvärden för Anti-Mylleriskt hormon
- Kvinnor Under 30 år: 0,9 – 11,7 µg/L
- Kvinnor mellan 30–34 år: 0,6 – 8,1 µg/L
- Kvinnor mellan 34–39 år: 0,1 – 7,5 µg/L
- Kvinnor över 40 år: 0,1 – 5,5 µg/L
Referensintervall för kvinnor varierar med åldern, eftersom att AMH-nivåerna generellt minskar i takt med att den biologiska åldern ökar. AMH är en markör för att uppskatta äggstocksreserven och kan således ge en indikation på fertilitetspotential. Det är dock viktigt att resultaten tolkas i rätt sammanhang,eftersom AMH endast är en del av en helhetsbedömning av fertilitet och äggstocksfunktion. Faktorer som genetiska variationer, hälsotillstånd och medicinska behandlingar kan påverka AMH-värdet. Tolkningen av AMH-nivåer bör alltid ske i kombination med andra hormonella markörer och kliniska faktorer för att få en komplett bild av fertilitetspotentialen.