Vad är kortisol?
Kortisol bildas av binjurarna och är det viktigaste hormonet av totalt tre stycken som ingår i gruppen glukokortikoider. Kortisolets funktion är att reglera omsättningen av fett, proteiner och socker i kroppen. Kortisol hämmar också inflammationer och allergier.
Som ett svar på stress produceras och frisätts “stresshormonet” kortisol av dina binjurar. Vid stress påverkas kroppens produktion av kortisol som då utsöndras i en större mängd. Men binjurarnas förmåga att producera kortisol kan även påverkas i motsatt riktning. Vid långvarig stress, trauman eller t.ex. vid underfunktion i sköldkörteln, reumatiska sjukdomar etc. samt näringsbrist kan det istället uppstå en minskning av kortisolproduktion och förmågan att anpassa utsöndringen efter varierande behov kan även påverkas.
Nivån av kortisol i kroppen varierar vid olika tidpunkter på dygnet, även veckodagar kan ha betydelse beroende av ens livssituation. Därför är det viktigt att analysera resultatet av ett kortisolprov tillsammans med tidpunkt på dagen det är taget.
Vad kan ett förhöjt värde av kortisol bero på
Ett förhöjt värde av kortisol i blodet kan bero på olika faktorer, inklusive fysiologiska och patologiska tillstånd. Här är några exempel:
Stress: Kroppen frisätter kortisol som en del av kroppens stressrespons. Om du upplever hög stress under en längre tid kan det leda till en ökad produktion av kortisol och därmed förhöjda kortisolnivåer i blodet.
Cushing's syndrom: Detta är en sjukdom som orsakas av en överproduktion av kortisol från binjurarna eller hypofysen. Symptomen kan inkludera viktökning, bukfetma, högt blodtryck, osteoporos och muskelsvaghet.
Binjurebarkshyperplasi: Detta är en sjukdom där binjurarna blir större och producerar mer kortisol än normalt.
Hypertyreos: En överaktiv sköldkörtel kan orsaka förhöjda kortisolnivåer.
Användning av kortisolliknande läkemedel: Vissa läkemedel som innehåller kortisolliknande ämnen kan orsaka förhöjda kortisolnivåer i blodet.
Alkoholism: Alkohol kan öka kortisolproduktionen och leda till förhöjda kortisolnivåer i blodet.
Det är viktigt att notera att kortisolnivåerna kan variera över dagen.
Symtom vid högt kortisol
- viktuppgång
- ångest
- depression
- sömnstörningar
- påverkat humör
- bristningar på huden
- förhöjt blodtryck
- förhöjt blodtryck
Höga kortisolnivåer kan också orsaka andra symtom, beroende på orsaken till det höga kortisolvärdet. Till exempel kan personer med Cushing's syndrom uppleva karakteristiska symtom som en rundad ansiktsform, en "buffalo hump" på ryggen och bristningar på huden.
Det är viktigt att notera att symtomen på höga kortisolnivåer kan variera beroende på hur höga nivåerna är, hur länge de har varit höga och orsaken till det höga värdet.
Vad kan ett lågt värde av kortisol innebära?
Ett lågt värde av kortisol i kroppen kan bero på olika faktorer och kan indikera en rad olika sjukdomar och tillstånd. Några av de vanligaste orsakerna till låga kortisolnivåer inkluderar:
Binjurebarksvikt (Addisons sjukdom): Detta är en autoimmun sjukdom där kroppen angriper binjurebarken och stör produktionen av kortisol och andra hormoner. Symtom kan inkludera trötthet, muskelsvaghet, viktminskning, lågt blodtryck och mörkare hudton.
Hypofysinsufficiens: Detta kan bero på en hypofysadenom (tumör i hypofysen) eller andra sjukdomar som stör produktionen av ACTH, hormonet som stimulerar binjurarna att producera kortisol. Symtom kan inkludera trötthet, muskelsvaghet, lågt blodtryck och viktminskning.
Användning av kortikosteroidläkemedel: Låga kortisolnivåer kan också orsakas av användning av kortikosteroidläkemedel under en längre tid. Dessa läkemedel kan hämma kroppens naturliga produktion av kortisol och kan orsaka symtom som trötthet, muskelsvaghet, viktökning och ökat behov av salt.
Sekundär binjurebarksinsufficiens: Detta kan uppstå efter en långvarig exogen glukokortikoidterapi eller andra sjukdomar som påverkar ACTH-sekretionen. Symtom kan inkludera trötthet, muskelsvaghet, viktminskning och lågt blodtryck.
Det är viktigt att notera att symtomen på låga kortisolnivåer kan variera beroende på orsaken till det låga kortisolvärdet.
Symtom vid brist på kortisol
- viktnedgång
- låg sköldkörtelfunktion
- muskelsvaghet
- hjärntrötthet
- yrsel
- trötthet
- lågt blodtryck
- sömnstörningar
Morgonprov: 145 – 620 nmol/L
Eftermiddagsprov: 95 – 460 nmol/L
Dygnsvariation
Ostressat morgonprov för S-Kortisol > 350 nmol/L motsäger vanligen ACTH/kortisolsvikt. Detta betyder att om ett blodprov tas på morgonen, när personen inte har varit utsatt för stress, och kortisolnivån i blodet är högre än 350 nmol/L, så är det osannolikt att personen lider av en brist på ACTH (adrenokortikotropt hormon) eller kortisol, vilket är vanligtvis fallet vid hypofys- eller binjurebarksvikt.