Vad är östradiol?
Östradiol är också involverat i regleringen av benutveckling, humörsvängningar, och hudhälsa. För höga eller låga nivåer av östradiol kan orsaka hälsoproblem och behöver ibland behandlas med hormonella läkemedel.
Vilken funktion har östradiol hos män?
Även män har en viss mängd östradiol i kroppen. Östradiol är en form av östrogen, som är ett kvinnligt könshormon, men det finns också i människokroppen. Östradiol produceras i mindre mängder av testiklarna, binjurarna och i fettvävnad hos män, och spelar en viktig roll i regleringen av spermatogenes och benmassa.
Varför analyserar man östradiol?
Det kan vara lämpligt att analysera östradiol när man vill undersöka hormonella problem eller för att övervaka behandlingar som rör reproduktionssystemet eller hormonella sjukdomar. Vissa exempel på situationer när det kan vara lämpligt att mäta östradiolnivåer inkluderar:
- Infertilitet - för att bedöma funktionen av äggstockarna och hormonella förändringar som påverkar ägglossning och graviditet.
- Menstruationscykelproblem - för att bedöma och diagnostisera orsaker till oregelbunden menstruation, PMS och andra cykelrelaterade besvär.
- Bröstcancer - för att bedöma den hormonella påverkan på bröstcancer och för att övervaka behandlingen.
- Klimakteriet - för att bedöma hormonella förändringar som följer med klimakteriet, inklusive sjukdomar såsom osteoporos.
- Hormonproducerande tumörer - för att detektera och övervaka hormonproducerande tumörer.
Vad kan låga nivåer av östradiol betyda?
Låga nivåer av östradiol kan betyda en låg eller ingen ovarialaktivitet, som kan vara relaterad till tillstånd som prepubertal, postmenopausal, användning av p-piller eller ovariell insufficiens.
Vad kan höga nivåer av östradiol betyda?
Höga nivåer av östradiol kan indikera förhöjd ovarial aktivitet, som kan relateras till tillstånd som preovulatorisk, follikelpersistens, graviditet, uttalade leverskador hos män eller hormonproducerande tumörer (detta är dock sällsynt).
Referensvärden
Kvinnor:
Follikelfas: 70 - 530 pmol/L
Midcykelfas: 230 -1300 pmol/L
Lutealfas: 200 - 790 pmol/L
Postmenopaus: < 120 pmol/L
Under puberteten:
Tanner-Stadium 1: < 230 pmol/L
Tanner-Stadium 2-4: < 800 pmol/L
Tanner-Stadium 5: 80 - 1100 pmol/L
Män: < 150 pmol/L
Under puberteten:Tanner-Stadium 1-2: < 110 pmol/L
Tanner-Stadium 3-4: < 200 pmol/L
Tanner-Stadium 5: < 250 pmol/L
Om ovarialaktivitet och ovariell insufficiens
Ovarialaktivitet refererar till aktiviteten i äggstockarna, inklusive produktionen och mognaden av ägg. Äggstockarna är en viktig del av kvinnans reproduktiva system och är ansvariga för produktionen av kvinnliga könshormoner, inklusive östradiol. En normal ovarialaktivitet är nödvändig för reglering av menstruationscykeln och ägglossning, samt för en sund reproduktionsförmåga. Låg ovarialaktivitet kan orsaka infertilitet, oregelbunden menstruation och andra hormonella problem. Hög ovarialaktivitet kan orsaka problem som cystor och överdriven produktion av könshormoner.
Ovariell insufficiens är ett tillstånd där äggstockarna inte fungerar ordentligt och producerar för lite hormoner, inklusive östrogen. Detta kan leda till försämrad äggproduktion, menstrual dysfunktion och försämrad fertilitet. Ovariell insufficiens kan vara förknippad med åldersrelaterad klimakterium, genetiska faktorer eller behandlingar som strålbehandling eller kemoterapi.
Vad är preovulatorisk?
Preovulatorisk refererar till den fas av menstruationscykeln som äger rum innan ägget frisätts från äggstocken. Under denna fas ökar nivåerna av follikelstimulerande hormon (FSH), som stimulerar utvecklingen av en follikel i äggstocken. När follikeln har nått en viss storlek, ökar nivåerna av luteiniserande hormon (LH), som orsakar follikelbrott och frisättning av ägget (ovulation). Preovulatoriska nivåer av östradiol är höga eftersom det är den hormonproducerande vävnaden i follikeln som ökar produktionen av östradiol vid denna tidpunkt.