Vad är ALP – Alkaliska fosfataser?
Alkalisk fosfatas (ALP) är ett enzym som finns i flera av kroppens organ, inklusive tunntarm, njurar, gallgångar, osteoblaster i skelettet och i placenta. Hos vuxna härrör aktiviteten i plasma främst från gallgångarna.
Varför analyseras ALP?
Alkaliska fosfataser är en av flera markörer som används vid kontroll av levervärden. Främst används den för att utreda levercellsskada och uppföljning av leversjukdom. Vid olika skelettsjukdomar kan kraftigt förhöjda värden ses.
Vad kan höga nivåer av ALP bero på?
Förhöjda nivåer av alkalisk fosfatas (ALP) kan vara ett tecken på sjukdomar som påverkar skelett, lever eller gallvägar. ALP är ett enzym som främst produceras i lever, skelett och moderkaka (under graviditet), vilket gör att förhöjda ALP-nivåer kan ha flera olika orsaker.
Skelettsjukdomar
ALP stiger vid följande tillstånd som påverkar benvävnaden:
- Osteitis deformans (Pagets sjukdom) vilket är en sjukdom där benomsättningen är kraftigt ökad, som i sin tur leder till deformiteter och förhöjda ALP-nivåer.
- Rakit och osteomalaci vilka är tillstånd orsakade av D-vitaminbrist, där benmineraliseringen är försämrad och ALP kan vara förhöjt som en kompensatorisk effekt.
- Skelettmetastaser, cancer som sprider sig till skelettet kan orsaka hög ALP på grund av ökad benomsättning.
- Hyperparatyreoidism, vilket innebär överaktivitet i bisköldkörtlarna, kan leda till ökad benresorption och därmed höga ALP-nivåer.
Leversjukdomar och gallvägsobstruktion
Då alkaliska fosfataser också produceras i levern, kan höga nivåer även ses vid:
- Gallstas (blockering av gallflödet), vid gallsten eller primär biliär kolangit (PBC), kan ett försämrat gallflöde leda till förhöjt ALP.
- Levercirros och hepatit, vid dessa kroniska leversjukdomar kan ALP-nivåerna påverkas beroende på sjukdomens progression.
- Tumörer eller metastaser i levern kan ge förhöjda ALP-värden.
Graviditet:
Under graviditet, särskilt i den tredje trimestern, kan ALP öka på grund av produktionen av placentafosfatas, vilket är en helt normal fysiologisk förändring.
Annan påverkan:
ALP kan även vara förhöjt vid vissa infektioner, inflammatoriska tarmsjukdomar eller användning av vissa läkemedel som påverkar lever eller benmetabolism.
Vad kan låga nivåer av ALP bero på?
Låga nivåer av alkalisk fosfatas (ALP) är ovanligt, näringsbrist, genetiska tillstånd eller sjukdomar som påverkar enzymproduktionen är orsaker som kan vara kopplade till låga värden. Det är viktigt att komma ihåg att det finns flera faktorer som kan påverka nivåerna av ALP och att en låg nivå inte alltid är oroande. Här följer ett par tillstånd där låga nivåer av ALP kan förekomma.
Hypofosfatasi
Ett sällsynt, genetiskt tillstånd där ALP-produktionen är nedsatt, vilket leder till problem med benbildning och mineralisering. Svårighetsgraden varierar från lindriga former hos vuxna till allvarliga former hos barn.
Näringsbrist och metabola faktorer
- Zinkbrist kan leda till lägre ALP-nivåer då zink är viktigt för ALP-produktionen och upprätthållandet av enzymaktiviteten.
- Magnesiumbrist kan påverka ALP och andra enzymatiska processer.
- Proteinbrist eller undernäring kan påverka enzymproduktionen och sänka ALP med anledning av lågt intag av protein .
Endokrina sjukdomar
- Hypotyreos (låg sköldkörtelhormonnivå) kan sänka metabolismen och därmed ALP-nivåerna.
- Cushing’s syndrom vilket är ett tillstånd med överproduktion av kortisol, detta kan påverka ALP.
Kroniska sjukdomar och leverskador
Vissa leversjukdomar kan ge lågt ALP, särskilt om leverns förmåga att producera enzymer är nedsatt.