Vad är LDL-kolesterol?
LDL-kolesterol är en lipoprotein som även brukar kallas för det “onda” kolesterolet. LDL står för low density lipoprotein. Ett lipoprotein är en slags kapsel som hjälper till att transportera kolesterolet från levern ut i kroppen. LDL-receptorer i kroppens celler tar upp LDL-partiklar och slussar sedan vidare kolesterolet för användning där det behövs.
En kombination med många LDL-partiklar och få HDL-partiklar i blodet är kopplad till en högre risk för hjärt- och kärlsjukdom. Därför är det viktigt med en bra balans mellan dessa. En bra balans av HDL och LDL gör så att HDL-kolesterolet kan motverka att överflödigt LDL-kolesterol fastnar i blodkärlens väggar genom att samla upp LDL-kolesterolet så att det istället kan tas till levern där det förbränns.
Varför analyserar man LDL-kolesterol?
Analys av LDL-kolesterol är bra och användbart ur flera aspekter:
- LDL-kolesterol som ofta benämns som vårt "onda" eller “dåliga” kolesterol är en bra markör för att identifiera riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom. Vid höga nivåer av LDL-kolesterol indikerar det en stark risk för utveckling av hjärt- och kärlsjukdomar och ateroskleros som innebär en ökad risk för hjärtattacker och stroke.
- Vid analys av LDL-kolesterol kan läkare få en bra bild vid identifiering av personer med ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Detta möjliggör att sätta in rätt åtgärder och eventuell behandling för att minska denna risk.
- Vid behandling kan läkaren övervaka LDL-kolesterol hos personer med en hög kardiovaskulär risk och anpassa behandling för att sänka risken för komplikationer relaterade till hjärtat.
- Om familjär hyperkolesterolemi (FH) och ärftliga faktorer finns hos en person kan LDL-nivåer analyseras för att ställa diagnos i ett tidigt skede då LDL-nivåerna är mycket höga.
Analys av LDL-kolesterol är av stor vikt för att bedöma hjärt- och kärlsjukdomsrisken, för behandlingsmål och för att identifiera ärftliga faktorer som påverkar kolesterolet. Det hjälper till att förebygga och hantera hjärt- och kärlproblem genom att säkerställa en balans mellan "bra" HDL-kolesterol och "onda" LDL-kolesterolnivåer i blodet.
Vad kan ett förhöjt LDL-kolesterolvärde bero på?
Ett förhöjt kolesterolvärde uppstår ofta genom en kombination av levnadsvanor och arv, för ungefär 5% av de med förhöjt kolesterolvärde är det dock uttalat som en ärftlig sjukdom som kallas familjär hyperkolesterolemi (FH).
Högt LDL-kolesterolvärde kan ses vid hyperlipidemi (familjär hyperkolesterolemi, familjär dyslipoproteinemi), vid njursjukdom, leversjukdom och hypotyreos (brist på sköldkörtelhormon).
Låga HDL-värden och höga LDL-värden är en riskfaktor för att få hjärt-kärlsjukdomar.