Vad är triglycerider?
Triglycerider finns naturligt i kosten vi äter och utgör huvuddelen av fettet i vår mat och i smör, margariner och matoljor som är våra vanligaste matfetter vid matlagning. Men även kroppens fett består till stor del av triglycerider som då finns lagrat i fettväven. Triglycerider finns i flera former och är uppbyggda av glycerol (alkohol) och tre fettsyror, mättade, enkelomättade och fleromättade fettsyror som innehåller syre och väte.
Om vi får i oss för mycket triglycerider lagras de i blodkärlens väggar och i levern. När det sker och halten av triglycerider blir förhöjd ökar risken att drabbas av hjärt- kärlsjukdom.
Vad kan höga halter av triglycerider bero på?
För höga halter av triglycerider kan bidra till åderförfettning och medför ökad risk för hjärt- kärlsjukdomar. Höga triglycerider kan ofta ses tillsammans med lågt HDL-kolesterol. En önskvärd gräns är att halten triglycerider inte ska vara högre än 2,0 millimol per liter.