Vad är natrium?
Natrium är ett mineralämne som är viktigt för flera funktioner i kroppen. Dels är den viktig för syra-basbalansen och vatten- och saltbalansen i kroppen. Den är även viktig för nervernas normala funktion och för upptaget av glukos och vissa aminosyror.
Halten av natrium i blodet styrs genom en samverkan mellan hjärtat, hjärnan, njurarna och binjurarna. Vätskebalansen regleras i njurarna som styrs av hormoner från binjurar och hypofysen i hjärnan.
Natrium i kost
Natrium finns i maten du äter som till exempel kött, fisk och spannmål och du får oftast i dig tillräckligt via den. Vanligt bordssalt består av natriumklorid. Hos de flesta vuxna intas för mycket salt via maten.
Varför analyserar man natrium?
Analys görs för att se balansen mellan salt och vätska i blodet och om den har förändrats. Prov tas även vid misstanke om hjärtsjukdom eller sjukdom i njurarna.
Vad kan låga nivåer av natrium bero på?
Sänkta värden förekommer bl a vid kräkningar, diarréer, bukhinneinflammation, tarmvred, brännskador, behandling av vissa läkemedel som t.ex. diuretika, diabetes, Addisons sjukdom, njursvikt och SIADH.
Vad kan en förhöjd nivå av natrium bero på?
Förhöjd nivå kan ses vid minskad utsöndring av natrium som uppstår vid hjärtsvikt, levercirros och njursvikt, ökade vätskeförluster, natriumtillförsel (intravenös infusion), Conns syndrom, Cushings sjukdom och vid bristande tillförsel av vatten.
Dagligt intag av natrium
De flesta vuxna får i sig för mycket salt idag och vi behöver därför minska på intaget av det, målet är att befolkningen ska komma till ner till 6 gram salt per dag vilket motsvarar 2,4 gram natrium per dag. Målet om 6 gram salt per dag är främst med anledning av saltets påverkan på blodtrycket.
Natriumbrist
Det är ovanligt att få brist på natrium men en akut brist kan uppstå vid stark svettning eller långvarig magsjuka.
Högt intag av natrium
Högt blodtryck kan orsakas av för mycket natrium (salt) och detta kan i sin tur leda till ökad risk för andra tillstånd som hjärtsvikt, stroke och skador på njurarna.
Symtom nedsatt njurfunktion
Symtomen på kroniskt nedsatt njurfunktion, eller kronisk njursvikt, utvecklas långsamt. De kan komma först när njurfunktionen blir så nedsatt att slaggprodukter börjar ansamlas i blodet, då kan de yttra sig så här:
- aptitlöshet
- illamående
- kräkningar
- trötthet
- klåda
- försämrad muskelkraft.