Vad är fosfat och fosfor?
Fosfor är ett livsnödvändigt grundämne som framställs ur naturliga mineraler. Den största mängden finns lagrad i skelettet. Fosfor är viktig för bildning och stärkning av ben och tänder och är även viktig för balansen av syra och bas i kroppen samt energiproduktion till kroppens energikrävande funktioner.
Vi får i oss fosfor genom kosten, främst proteinrika livsmedel och mejeriprodukter som mjölk, ost, i kött och baljväxter.
Fosfat är en tillsats, den förekommer ofta i kombination med till exempel natrium och kalcium som bildar salter – dessa kallas för fosfater.
Fosfater används ofta som tillsatser i mat för att till exempel ge ett mörare kött eller som klumpförebyggande medel och surhetsreglerande medel. Vid användning av tillsatser i livsmedel ska dessa anges i innehållsförteckningen.
Hur mycket fosfor/fosfat är rekommenderat dagligt intag?
Det rekommenderade dagliga intaget av fosfor/fosfat skiljer sig beroende av bland annat ålder samt vid graviditet och amning. För kvinnor som är gravida eller ammande är det rekommenderade dagliga intaget 700 milligram respektive 900 milligram. För män och kvinnor som ej är gravid eller ammande är det 600 milligram som är rekommenderat dagligt intag.
Varför analyserar man fosfat?
Kalciumomsättningsrubbning är en störning i kroppens förmåga att hantera kalcium på ett effektivt sätt. Denna rubbning kan orsakas av en mängd olika faktorer, inklusive paratyroideasjukdom, D-vitaminbrist, malabsorption och njursjukdomar. Vid långvarig parenteral nutrition och oklara trötthets- och kramptillstånd är fosfat även en bra markör at analysera.
Vad kan ett högt värde av fosfat bero på?
Förhöjda värden av fosfat kan bero på njurinsufficiens, nedsatt funktion av bisköldkörtlarna, (hypoparatyreoidism), acidos, långvarig immobilisering, lymfom, leukemi och aktiv akromegali.
Vad kan ett lågt värde av fosfat bero på?
Sänkta värden av fosfat kan bero på överdriven funktion av bisköldkörtlarna, (hyperparatyreoidism), D-vitaminbrist, malabsorption, kronisk alkoholism, alkalos, sepsis, insulin- och glukostillförsel, långvarig parenteral nutrition och hypofosfatemisk rakit.
Symtom nedsatt njurfunktion
Symtomen på kroniskt nedsatt njurfunktion, eller kronisk njursvikt, utvecklas långsamt. De kan komma först när njurfunktionen blir så nedsatt att slaggprodukter börjar ansamlas i blodet, då kan de yttra sig så här:
- aptitlöshet
- illamående
- kräkningar
- trötthet
- klåda
- försämrad muskelkraft.