Vad är C-peptid?
C-peptid, insulinproduktion och bukspottkörteln är alla sammankopplade och påverkar varandra. Bukspottkörteln är den primära körteln som producerar insulin och C-peptid. När blodsockret stiger, signalerar det till bukspottkörteln att börja producera insulin och C-peptid.
Insulin hjälper till att reglera blodsockret genom att hjälpa till att sänka blodsockernivån genom att förse cellerna med energi och genom att förhindra överproduktion av glukos. C-peptid är en del av proinsulin och frisätts tillsammans med insulin i bukspottkörteln. C-peptid har ingen direkt funktion i regleringen av blodsocker, men det hjälper till att mäta insulinproduktionen från bukspottkörteln.
Varför analyserar man C-Peptid?
Mängden av C-peptid i blodet kan användas för att mäta bukspottkörtelns insulinproduktion. En minskning av C-peptid-nivåerna kan indikera en minskning av insulinproduktionen, medan en ökning av C-peptid-nivåerna kan indikera en ökning av insulinproduktionen. C-Peptid mäts för att hjälpa till vid klassificering av diabetes samt att välja vilken behandling som kan hjälpa. Vid diabetes typ 1 är C-Peptid nivåerna låga och vid diabetes typ 2 är C-Peptid nivåerna förhöjda.
Vad kan ett lågt värde av C-peptid betyda?
Ett lågt värde av C-peptid kan indikera en bristande insulinproduktion från bukspottkörteln, vilket kan vara ett tecken på typ 1-diabetes.
Vad kan ett förhöjt värde av C-peptid betyda?
Ett förhöjt C-peptid-värde kan bero på ökad insulinproduktion, låga insulinnivåer, sjukdomar i bukspottkörteln eller medicinsk behandling. En ytterligare diagnostisk undersökning behövs för att avgöra orsaken och rätt behandling.
Resultatet från C-Peptid bör tolkas tillsammans med ett samtidigt taget P-Glukos.